Netteki Blog

Hz. İshak Hayatı Kısaca Biyografisi

28.02.2023
664
Hz. İshak Hayatı Kısaca Biyografisi

Hz. İshak hayatı hakkında neler biliyorsunuz? Peygamberlerimizden birisi olan Hz. İshak’ın yaşamı boyunca gerçekleştirmiş olduğu mucizeler nelerdir? İshak (a.s.)’ın yaşamında neler ön plana çıkıyor? İshak’ın hayatından hangi dersleri çıkarmalıyız? İslam tarihi boyunca Allah (c.c.) tarafından insanlığa örnek olması ve bazı dersler vermesi için gönderilmiş birçok peygamber bulunmaktadır. Bu peygamberlerden birisi Hz. İshak (a.s.)’dır.

Hz. İbrahim Aleyhi Selam’ın ikinci oğlu olan  Hz. İshak’ın hayatı kısaca merak edenler için bu yazımızda yer alıyor. Ödevlerinizde bir kaynak olması ve peygamberimizin hayatını merak edenler için kısaca yaşamından öne çıkanlara yer vermek istedik. Hayatı boyunca insanlığa ders olacak nitelikte birçok olay  yaşayan İshak (a.s.) kimdir?

HZ. İSHAK HAYATI KISACA

Hz. İshak (a.s.), İbrahim (a.s.)’ın ikinci oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Çocuğu olmayan Sare, Hz. İsmail dünyaya geldiğinde bu duruma üzülmüştü. Allah (c.c.) Sare’ye ihtiyarlığı sırasında lütfederek Hz. İshak’ı vermiştir. İshak peygamberimiz babası Hz. İbrahim (a.s.) halen hayattayken Şam halkına Allah tarafından peygamber olarak gönderilmiştir. Hz. İbrahim (a.s.)’ın vefat etmesi ardından onun yerini alan oğlu İshak’ın soyundan birçok peygamber gelmiştir.

Hz. İshak Aleyhi Selam, yaşlılık döneminde gözleri giderek zayıflamıştır. İshak (a.s.)’ın ikiz olarak dünyaya gelmiş 2 oğlu vardır. Bunlar Yakup Iys’dir. İshak peygamberimiz yaşamının son dönemlerinde her iki oğlu içinde ayrı ayrı birçok dua etmiştir. Oğlu Yakup’un soyundan birçok peygamberin dünyaya gelmesi için dua eden İshak (a.s.) diğer oğlu Iys’ın zürriyetinin bol olması ve onun soyundan da birçok melik ve sultanın gelmesi için yüce Allah’a ilticada bulunmuştur.

Hz. İshak (a.s.) bir rivayete göre 60 yaşında vefat etmiş ve babası Hz. İbrahim’in yattığı mağaraya gömülmüştür. Annesi Sare ise 127 yaşına geldiğinde Şam’da vefat etmiştir.

HZ. İSHAK’IN MUCİZELERİ

Hz. İshak (a.s.)’ın gönderilmiş olduğu kavmi onun peygamber olduğuna inanmak için şunu söylemişlerdir;

Hayvanlar Sen’in peygamber olarak gönderildiğine şehadet etmez ise biz Sana inanmayız!” demişlerdir. Bunun üzerine Hz. İshak (a.s.) hayvanlara dönerek onlara;

Ey hayvanlar! Benim kim olduğumu söyleyin!” diye buyurmuştur. Peygamberimizin buyurmasının ardından hayvanlar sırasıyla;

Tilki: “Allah’ın peygamberisin!” dedi.
Ceylan: “Halilullah’ın oğlusun!” dedi.
Keçi: “Allah’ın peygamberisin! Sanan iman etmeyen cehenneme gider!” dedi.

Bununla yetinmeyen Kudüs halkı Hz. İshak (a.s.) peygambere iman etmek için bir mucize daha istemiştir ve;

Eğer şu dağı harekete geçirirsen, Sana iman ederiz!” demişlerdir. Bu cümlelerin ardından dağ büyük bir heybetle sallanmış ve Kudüs halkı İshak (a.s.)’a iman etmiştir. Kavmi, peygamberimize iman-ı tebliğ ederken bir kişi peygamberimizin yanına sığır derileri getirmiştir ve ona “Bunları dirilt!” demiştir.

Hz. İshak (a.s.) sığır derilerinin içini kumla doldurarak Yüce Allah’a dua etti. Peygamberimizin duasının ardından sığırların hepsi tekrardan canlandı. Hz. İshak peygamberimizin bir diğer mucizesi ise elini sürdüğü her bir koyunun yavrulamasıydı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.