Netteki Blog

Hipotiroidiye Neden Olan Hastalıklar

28.02.2023
252
Hipotiroidiye Neden Olan Hastalıklar

Hipotiroidiye Neden Olan Hastalıklar

Tiroid bezinin insan vücudu için gerektiği kadar tiroid hormonu üretememesine hipotiriodi adı verilmektedir. Söz konusu hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan hormon eksikliği; tiroid bezinde büyüme, aşırı yorgunluk hissi, anormal kilo artışı ve de depresyona sebebiyet verir. Tüm bunlar insan yaşamının kalitesini ciddi oranda düşüren faktörler arasında yerini almaktadır. Peki Hipotiroidiye neden olan hastalıklar nelerdir? Hipotiriodi kendiliğinden geçer mi? Merak edenler için işte detaylar…

Hipotiroidiye Neden Olan Hastalıklar

Hipotiriodi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Ancak genel olarak otoimmün rahatsızların, çeşitli radyasyon tedavilerinin ve hatta bazı ilaçların da hipotiroidiye sebebiyet vermesi mümkündür. Hastalığa neden olan faktörün net olarak belirlenebilmesi içinse iç hastalıkları uzmanlarından yardım alınması gerekmektedir.

Hipotiroidi Kendiliğinden Geçer Mi ?

Hipotiroidi birbirinden farklı türleri olan bir hastalıktır. Bu nedenle söz konusu rahatsızlığa yakalanan ya da yakalanma riski olanların en çok merak ettiği konu ise hipotiroidi kendiliğinden yani hiçbir ilaç tedavi almadan geçip geçmeme durumudur. Tıp dünyası hipotiroidinin aslında ömür boyu tedavi edilmesi gereken bit hastalık olduğunu vurgulamaktadır. Ancak nadir olarak görülse de hastalığın bir türü olan hashimoto tiroiditinin kendi kendine geçme durumu mümkündür. Hastalığın kendi kendine iyileşme oranı ise %10 ile %20 arasında değişiklik gösterir. Tiroid rahatsızlıklarının kendiliğinden geçmemesi durumunda da doktorların önermiş olduğu tedaviler uygulanır. Bu tedaviler arasında en çok tercih edilense ilaç kullanımı şeklindedir.

Hipotiroidiye Neden Olan Hastalıklar

Hangi Tiroid Kilo Aldırır?

Anormal kilo artışının nedenlerinden biri de tiroid hastalıklarıdır. Peki hangi tiroid kilo aldırır? Kilo alımına neden olan tiroid türü nedir? Kilo alımına neden olan tiroid türü hipotiriodidir. Çarpıntı, sigara içen kişilerde körlük riski, gözlerde sulanma, aşırı derece sinirlilik hali, sürekli uyuma isteği, aşırı derecede iştah olmamasına karşın kilo alma, kabızlık, üşüme, unutkanlık, spor yapılmasına rağmen kilo veremiyor olmak hem günlük hareket kapasitesinde hem de zihinsel olarak yavaşlama durumu, kadınlarda adetin düzensiz olması ve de kısırlık gibi unsurlar hipotiroidinin belirtileri olarak görülür. Hem kiloyu kontrol altına almak hem de daha sağlıklı standartlarda yaşamak için mutlaka tedavi görülmesi gerekmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.