Netteki Blog

Hemşireler Haftası İle İlgili Yazı

28.02.2023
669
Hemşireler Haftası İle İlgili Yazı

Hemşirelik mesleği tarihi çok eskilere dayanır. Eski Mısır, Hindistan, Yunanistan ve Roma’da ilk çağlarda uygulanması şimdiki gibi olmasa da yapılmaktaydı.

1964 yılından itibaren ülkemizde her 12 Mayıs-18 Mayıs tarihleri arasında Hemşirelik Haftası olarak kutlanır.

Hemşireliğin kurucusu Florance Nigtingale’nin doğum tarihi olan 12 Mayıs hemşirelerin günü olarak kabul edilmiştir. Hemşirelik Haftasında özverili, sevecen, gece gündüz çalışan hemşirelerin mesleğinin kutsallığının vurgulanması amaçlanmıştır.

Ülkemizde ilk olarak Hilal-i Ahmer Cemiyeti şimdiki adıyla Kızılay 1911 yılında hemşirelik kursları açmıştır.

Kursları bitiren hemşireler 1912-1914 yılları arasında meydana gelen Balkan Savaşı ve 1914-1918 yılları arasında gerçekleşen Birinci Dünya Savaşında hatsa ve askerlere bakmışlar. Cumhuriyetin ilanından sonra ilk hemşirelik okulu İstanbul’da açıldı.

Sağlık bireylerin vazgeçilmez temel ihtiyacıdır. Hayatın her dönemi için önemli olan sağlığa hizmet edenlerde en önemli meslek grubu hemşirelerdir.

Güç çalışma şartları gerektiren özveri, sabır, hoşgörü gibi kavramları içinde bulunduran hemşirelik mesleği zor ama güzel bir meslektir.

İnsan hayatıyla yakından ilgilenen hemşirelik mesleğinin temelinde sevgi ve saygı yatar. Hemşireler dil, din ırk ayırımı gözetmeksizin hastaların sağlığıyla yakından ilgilenir.

Sevgisi olmayan, şefkati olmayan kişilerin mesleği yapabilmesi mümkün değildir. Hemşireler eğitim, psikolojik, sosyal ve ekonomik açılardan desteklenmesi gereken mesleğin mensuplarıdır.

Hemşire hekimin yardımcısı gibi algılansa da sağlık ekibinin en önemli parçasıdır. Sağlık hizmetlerinin bir bütün olduğu düşünüldüğünde hemşirelerin de yeri her zaman tartışılmaz ön sıralardadır.

Türk insanı hemşirelik mesleğini icra edenleri bacısı gibi görmüş ve hemşirelerde sağlık sorunları yalayanlara karşı umut ve yaşama sevinci kazandırmayı hedeflemişlerdir.

Hastaların ihtiyacı olan sevgi, saygı hoşgörüyü de verdikleri hizmetlerin içine kaçarak onların sağlıklarına kavuşmalarında basamak olmuşlardır.

Bu duygu ve düşüncelerle kutlanan Hemşirelik Haftası etkinliklerinde karşılaştıkları zorluklar hakkında da bilgilendirme çalışmaları yapılır ve mesleğin önemi çeşitli sempozyum ve konferanslarda anlatılır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.