Netteki Blog

Hdmi 2 -1 nedir? Ne İşe Yarar Açıklıyoruz

28.02.2023
259
Hdmi 2 -1 nedir? Ne İşe Yarar Açıklıyoruz

Hd, Full Hd, 4K derken çözünürlük boyutlarına bir yenisi daha eklendi. 8K. Evet, yanlış duymadınız. Çığır açan görüntü teknolojisi 8K ile geliyor. Hal böyle olunca HDMI standartları da kendisini yenileyerek 2.1 versiyonuna geçiyor. HDMI 2.1 nedir, ne işe yarar sorularından önce dilerseniz HDMI’ı açıklayalım.

HDMI Nedir?

Ses ve görüntü verilerinin sıkıştırma olmaksızın dijital ortama aktarılmasını sağlayan ara birime HDMI adı verilir. Bilgisayar, oyun konsolu, uydu alıcısı gibi cihazları görüntü aygıtlarına bağlamaya yarar.

HDMI 2.1

Las Vegas’ta yapılan CES 2017 fuarında görücüye çıkan HDMI 2.1 temel olarak 8K teknolojisini desteklemek için geliştirilmiş. 8K teknolojisi ile birlikte 48Gbps veri aktarımını da destekleyen HDMI 2.1, daha iyi ses ve daha yüksek tazeleme oranı sunuyor.

En Yüksek Çözünürlük 

60FPS’de 8K’yı ve 120 FPS’de 4K’yı destekleyecek olan HDMI 2.1 standartlı kablolar, ev sineması ve oyun konsolu meraklılarının gözdesi olacak.

8K Gerekli Mi?

Bugünlerde Full Hd görüntü sistemlerinden sonra 4K teknolojisi ile inanılmaz düzeylerde görüntü kalitesine ulaşılmış durumda. Hatta çoğumuz 4K ile daha tanışmadık bile.

Tüm bunlara ek olarak gelen 8K teknolojisi gerekli mi? Belki bugün bize biraz daha abartı gibi görünün 8K teknolojisi geleceğin teknolojisi olarak adlandırılabilir.

Özellikle her geçen gün yayılmakta olan VR teknolojisi yüksek çözünürlüklere ihtiyaç duymaktadır. Oyun sektöründe VR teknolojisi kullanan yayıncılar 4K’yı es geçerek 8K yayına bile atlayabilirler.

HDMI 2.1 Destekli Televizyonlar Ne Zaman Gelecek

HDMI 2.1 standardının 2017 yılının ikinci çeyreğinde geleceğini biliyoruz. IHS Technology’nin kıdemli müdür olan Paul Gagnon’a göre HDMI 2.1 destekli televizyonları bu sene içerisinde görebileceğiz.

Gagnon’un açıklaması belli bir tarih vermese de bu yıl içerisinde olduğunu müjdeliyor ancak senenin başlarında mı sonlarında mı olduğu henüz belirsiz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.