Netteki Blog

Hayvan Nasıl Sahiplenilir ?

28.02.2023
472
Hayvan Nasıl Sahiplenilir ?

Hayvan nasıl sahiplenilir sorusunun cevabı yazımızda yer alacaktır.

Evcil hayvan sahibi olmak isteyen kişilerin öğrenmesi gereken ilk adım neden hayvan sahiplenmeliyim ve hayvan nasıl sahiplenilir sorularının cevapları olmalıdır. Evinize götüreceğiniz canlının bir eşya olmadığının bilincinde olarak yeni bir sorumluluk yüklenmeniz oldukça önemlidir. Pet shoplarda ya da illegal yollarla yapılan hayvan satışlarına destek olmak yerine hayvan sahiplenerek bu sektörden desteğinizi çekmeniz ise vicdani yükümlülüklerinizden biri olmalıdır. Steril olmayan ve sağlıksız ortamlarda, hareket alanı kısıtlı, sevgiye muhtaç bırakılan canlılara para vererek bu çarkı döndürmek yerine belki sokağa terk edilmiş belki de sokaklarda büyüyerek ev sıcaklığını tatmamış herhangi hayvanı sahiplenmeniz bir canlı için atacağınız en büyük adımlardan birisi olacaktır.

Hayvanlara yapılan zulümlerden dolayı hayvan sahiplenme söylendiği kadar kolay gerçekleşen bir durum değildir. Genelde sahiplenen kişinin bir takım kriterleri karşılaması beklenir. Bu kriterlerin yanında düzenli ev ziyaretleri veya ani baskınlar, sahiplendirilen hayvanın yeni hayatıyla ilgili fotoğrafları talep edilebilir. Hayvanın mutlu olmaması ya da sahiplenen kişinin iddia ettiği kişi olmaması veya keyfi nedenlerle terk edememesi için bir sözleşme imzalatılabilmektedir.

köpek-sahiplenmek

köpek-sahiplenme

Barınaktan Hayvan Nasıl Sahiplenilir

Barınaktan hayvan sahiplenebilmek için belli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar hem sağlıklı bir sahiplendirilmenin yapılması hem de sahiplenen ailenin güvenilirliğinden emin olmak için aranmaktadır. Barınaktan hayvan sahiplenme her ilde yapılabilen bir prosedür olduğu için genel kıstaslar bulunmaktadır. Fakat barınaktan hayvan nasıl sahiplenilir sorusunun cevabına daha detaylı yanıt vermek mümkün değildir. Bu sorunun cevabı söz konusu barınağa göre değişkenlik göstermektedir.

Barınaktan hayvan sahiplenmek için aranan genel kuralları sıralamak gerekirse;

  • Sahiplenen kişinin 18 yaşını doldurmuş olması
  • Sahiplenen kişinin bir adreste ikamet ediyor olması
  • Eğer bir apartmanda oturuyorsa apartman sakinlerinin onay verdiğine dair izin belgesi
  • Teslim tutanağının imzalanması

Bu 4 madde genel geçer kurallardır. Bunun dışında barınakların ekstra isteklerde bulunmak hakları da vardır. Fakat bu kurallardan ve barınak şartlarından önce hayvan sahiplenen kişilerin düşünmesi ve dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Öncelikle sahiplenilecek hayvanın duyguları olan bir canlı olduğu unutulmamalıdır. Bir hevesle eve götürülen sonrasında ise bakımı zor geldiği için barınağa ya da sokağa terk edilen hayvanların tekrar kazandırılması oldukça zordur. Zaten hali hazırda travma yaşamış canlılara tekrar travma yaşatarak psikolojilerini bozmak hiçbir nedenle açıklanacak bir durum değildir.

Özellikle bazı köpek cinsleri sahiplerine çabuk bağlanabilmektedir. Sokağa veya barınağa terk edildikten sonra yemek yemeyi reddederek hastalanabilmekte ve hayata küsebilmektedirler. Sahibinin gelip onu alacağını düşünerek günlerini geçirmesini izlemek çok acı bir durumdur. Bu tür durumların yaşanmaması için iyice düşünmesi hayvan bakımlarıyla ilgili bilgi edinerek karar vermelisiniz. Barınaktan hayvan sahiplenme ve hayvan sahiplenme şartlarını araştırmanız özellikle önem arz etmektedir.

kedi-sahiplenmek

kedi-sahiplenmek

Köpek Sahiplenme Kedi Sahiplenme

İster barınaktan sahiplenin ister sokaktan sahiplenin köpek sahiplenme üzerinde oldukça düşünülmesi gereken bir durumdur. Öncelikle kendinizi çok iyi tanımanız, şartlarınızı gözden geçirmeniz gerekmektedir. Sahiplenmek istediğiniz kedinin ya da köpeğin psikolojik ve fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamaya yetebilecek misiniz? Bu ihtiyaçları ve olası durumları adım adım gözden geçirelim;

  1. Köpeklerin ortalama yaşam ömrü 12 sene olarak bilinmektedir fakat 30 sene yaşayan köpekler de mevcuttur. Ortalama 10-15 sene boyunca evde bir bebeğin bakımını üstlenebileceğinizi düşünüyor musunuz? Evcil hayvan sahibi olan bazı kişiler evlenme, boşanma, çocuk sahibi olma veya taşınma gibi nedenlerle hayvanlarını sokağa terk edebilmektedirler. Fakat nasıl ki çocuğunuzu terk etmeniz doğru bir davranış değilse sahiplendiğiniz hayvanı da terk etmeniz aynı derecede değildir. Bunları düşünmeniz gerekmektedir.
  2. Çoğu kişi detaylarını düşünmeden duygusal bir coşkuyla hayvan sahiplenmektedir. Köpek/ kedi sahiplenme kararını almadan önce alerji testi yaptırmanız büyük öneme sahiptir.
  3. Evliyseniz ve çocuklarınız da varsa bu tek başınıza alabileceğiniz bir karar olmaktan çıkmaktadır. Bu kararı aile bireylerinizle tartışmanız gerekmektedir. Eğer köpek sahiplenme veya kedi sahiplenmeye çocuklarınızın isteğiyle karar verdiyseniz sorumluluğun büyük kısmının sizde olduğunu unutmamalısınız.
  4. Sahiplendiğiniz canlının ihtiyaçlarını karşılamak sizin en büyük yükümlülüğünüzdür. Öncelikle bu konuyu araştırarak hesabınızı yapmanız gerekmektedir. Aylık giderlerinize bir kalem olarak veteriner ve mama masraflarını eklemelisiniz. Ay sonunda kalan miktara göre veteriner ziyaretlerinde bulunuruz planları yapıyorsanız henüz sahiplenmeye hazır bir birey değilsiniz demektir.

    barınaktan-kedi-sahiplenme

    barınaktan-kedi-sahiplenme

  5. Sürekli seyahat etmeniz gereken bir işiniz varsa ve kendinize bile zor vakit ayırabiliyorsanız köpek sahiplenme işini tekrar düşünmenizi öneririz. Sürekli yanında olup onunla yürüyüşlere çıkamayacaksanız ya da yeteri kadar oyun oynayamayacaksanız minik dostumuz için iyi bir aile değilsiniz demektir. Sürekli köpek otellerinde kalmak ya da bir aile yakınına emanet etmek canlıların psikolojisi için oldukça zorlayıcı bir durumdur.
  6. Nasıl ki çocuk sahibi olunduğunda ev ortamı ona uygun hale getiriliyorsa köpek/ kedi sahiplenmede de aynı durum söz konusudur. Yeni bir ortama, yeni bir aileye girecek olan arkadaşımızın alışma süresinde bir takım kazalar yaşanması kaçınılamaz bir durumdur. Kıyafetlerinizi yerlerinde bulamama, süs eşyalarınızı yerlerden toplama durumlarına kendinizi hazırlamalı ve bunlara göre önlemler almalısınız.

    barınaktan-köpek-sahiplenme

    barınaktan-köpek-sahiplenme

  7. Hayvan sahiplenmeden önce oturduğunuz ev şartlarını da göz önünde bulundurmalısınız. Kedi için hareket alanı çok önemli olmasa da köpekler için fiziksel etkinlikler önemlidir. Hatta bazı hayvan türleri için etkinlikten de öte doğal yaşam alanının geniş tutulması gerekir. Bu yüzden sahipleneceğiniz hayvanın şekil olarak türüne dikkat etmek etik olmasa da ihtiyaçlarının doğru karşılanması için evde bakılabilecek bir tür seçmeniz doğru olacaktır. Bunun dışında kirada oturuyorsanız köpek/ kedi sahiplenme konusunda çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Kiracıların evde hayvan beslemek için izin almasını gerekli gören bir yasa olmasa da kat mülkiyeti kanununa göre komşuların birbirlerini rahatsız edecek davranıştan kaçınmaları zorunluluğu mevcuttur.

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.