Netteki Blog

Hangi Renk Hangi Renk İle Uyumlu

28.02.2023
544
Hangi Renk Hangi Renk İle Uyumlu

Renklerin birbirleri ile uyumları hakkında fikir sahibi olmak giyimden, eve eşya seçimine kadar pek çok alanda fayda sağlayacaktır. Her rengin kendine has bir güzelliği vardır. Yeşilin yerini mavinin hiçbir tonu dolduramaz. Aynı şekilde mavinin yerini de başka renklerle dolduramazsınız.

Renkler bir araya geldiklerinde bazen birbirlerinin güzelliklerini daha da ön plana çıkarır. Bu da gözümüze uyumlu görünmelerini sağlar.

Bazen de iki renk yan yana geldiğinde birbirlerini söndürmektedir. Bu durum göz zevki açısından kötü manzaralar oluşturacaktır.

Renk uyumuna geçmeden önce renk gruplarını öğrenmek gerekir. Renkler üç grupta incelenir. Birincil renkler ilk gruptur.

Bu grupta mavi, kırmızı ve sarı renkleri bulunmaktadır. Birincil renkleri birbirleri ile karıştırırsanız ikincil renkleri elde edersiniz.

İkincil renkler yeşil, turuncu ve mordur. Son grup üçüncü renkler ise bordo, turkuaz ve çivit gibi sonradan türetilen renklerdir.

Renk uyumunda kontrasttan faydalanabilirsiniz. İki zıt renk birbirlerini daha da canlı gösterecektir. Zıt renkler hakkında bilgi verecek olursak kırmızı-yeşil, sarı-mor, mavi-turuncu çiftleri zıt renk çiftleridir.

Farklı renk gruplarından zıt renkleri birbirleri ile kullanabilirsiniz. Örneğin mavi için üçüncül gruptan bordo rengi de bir kontrast alternatifi olabilir.

Renkleri kullanırken dengenin bozulmamasına dikkat etmelisiniz. Çok baskın bir renk varsa onun yanına daha hafif, açık renkler kullanılabilir.

Aynı canlılıkta ikinci bir renk kullanmak kötü bir görüntü sunabilir. Üçten fazla renk bir arada bulunduğunda yorucu bir görünüm sunar.

Bu nedenle ikili ya da üçlü renk kombinasyonları kullanılmalıdır. Siyah, beyaz ve gri her renk ile uyum sağladığından üçlü kombinasyonlar için üçüncü renk olarak kullanılabilir.

Uyumlu bir tarz için yeşil-mavi, kahverengi-siyah, kırmızı-pembe, lacivert-siyah, mürdüm-mor ikililerinden uzak durulmalıdır.

Podyumlarda aykırı tarzları yakalamaya çalışan modacılar bu renkleri beraber kullanabiliyor. Uyumdan yanaysanız bu renklerden uzak durarak renk seçimlerinizi yapabilirsiniz.

Pembe Tonlar

Pembe; pozitif duygular uyandırıyor ve genç görünümü sağlıyor. Kombinin herhangi bir parçasında pembe varsa; aşağıdaki renkleri kullanabilirsiniz.

♥ Beyaz

♥ Krem

♥ Kahverengi

♥ Siyah

♥ Bebe mavisi

♥ Gri

♥ Ten rengi

Yeşil Tonlar

Bulunduğumuz sezonun en trendi rengi yeşil; kendini ferah hissetmenizi sağlarken, karşı tarafta olumlu duygular uyandırır. Kombinin herhangi bir parçasına yeşil varsa; aşağıdaki renkleri kullanabilirsiniz.

♥ Mavi

♥ Sarı

♥ Beyaz

♥ Kahverengi

♥ Ten rengi

♥ Pudra

♥ Su yeşili

♥ Gri

Mavi Tonlar

Gökyüzünün ışıltısını stilinize yansıtan mavi; pozitif hissetmenizi sağlarken karşınızdaki kişinin size karşı güvenin duygusunun artmasını sağlıyor. Kombinin herhangi bir parçasında mavi varsa; aşağıdaki renkleri kullanabilirsiniz.

♥ Yeşil

♥ Mor

♥ Turkuaz

♥ Beyaz

♥ Krem

♥ Gri

♥ Toz pembe

♥ Ten rengi

Turuncu Tonlar

Yaz mevsiminin enerjisini üzerinizde taşımanızı sağlayan turuncu; pozitif ve canlılık hissi yaşatıyor. Kombinin herhangi bir parçasında turuncu varsa; aşağıdaki renkleri kullanabilirsiniz.

♥ Sarı

♥ Kahverengi

♥ Krem

♥ Gri

♥ Ten rengi

♥ Beyaz

Gri Tonlar

Turuncu, mavi, yeşil, pembe gibi tüm renk tonlarıyla uyum sağlayan renk gridir. Çünkü gri nötr bir renktir. Siyah, mor, kahverengi, sarı gibi tüm renklerle gri rengi kombinleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.