Netteki Blog

Gazi Osman Paşa Kimdir Kısaca Hayatı

28.02.2023
1.202
Gazi Osman Paşa Kimdir Kısaca Hayatı

Gazi Osman Paşa; asıl adıyla Osman Nuri Paşa 1832 senesinde Tokat’ta doğmuştur. ‘’Gazi’’ unvanını Plevne Savaşı’ndan sonra Sultan II. Abdulhamit tarafından almıştır.

Hayatını bir asker olarak geçirebilmek için küçük yaşta İstanbul’a gelmiş ve ilk olarak Kuleli Askeri İdadisi’nde askerlik eğitimine başlamıştır.

Daha sonra Kara harp Okulu’nda eğitim görerek buradaki eğitimini ikincilikle bitirerek ilk başarısına imza atmıştır.

Harp Akademisi’nde de okuduktan sonra başlayan Kırım Savaşı nedeniyle Tuna cephesine gönderilmiş ve dört sene boyunca burada savaşmıştır.

Savaş boyunca Harp Okulu’ndan yeni mezun olmuş bir asker olmasına karşın önce teğmen, sonra da yüzbaşı rütbesine layık görülmüştür.

1861 senesinde ise Teselya’da, Cebel-i Lübnan’da ve Yenişehir’de görev almıştır. Girit İsyanı’na müdahale etmek için Girit’e gönderildiğinde buradaki görevindeki başarısından ötürü miralay rütbesine hak kazanmıştır.

Bir sonraki görevi ise Yemen olan başarılı asker, Rumeli’de Manastır Fırka Komutanlığı sancaktepe escort görevine yükseltildi ve ferik türbesine layık görüldü.

1876 senesindeki Sırbistan Prensliği ile Osmanlı Devleti arasındaki savaşta Vidin Komutanlığı görevini üstlenmiştir.

1877- 1878 Osmanlı Devleti ve Rus İmparatorluğu Savaşı’nda da görevi olan Osman Paşa Plevne Savunması görevini üstlendi.

145 gün süren savunmanın ardından şehrin çıkışında esir düşen Osman Paşa, o kadar saygıdeğer bir askerdi ki esir düşmenin sembolü olarak yapılan esirin kılıcının alınması Osman Paşa için uygulanmadı.

Rus Çarı II. Alexander Osman Paşa’yla bizzat ilgilendi ve esir tutulduğu süre içinde Osman Paşa’yı daha yakından tanıyarak askerliğine hayran kalmıştır. Bu sebeple Osman Paşa’yı çifte kartal nişanı ile Rus Çarı da onurlandırmıştır.

Bir senelik esirliğin ardından İstanbul’a döndüğünde Osman Paşa’ya büyük bir karşılanma hazırlanmış ve Osman Paşa II. Abdülhamit tarafından bizzat karşılanmıştır.

Rusya’dan dönmesinden sonra Gazi Ünvanı alan Paşa bundan sonra ölümüne kadar Hassa Müşirliği görevinde bulunmuştur.

5 Nnisan 1900 günü hayata gözlerini yuman Gazi Osman Paşa Türk milletinin en önemli askerlerinden biridir. Adına üniversiteler, tesisler ve futbol takımı yapılmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.