Netteki Blog

Fabl Özellikleri Maddeler Halinde

28.02.2023
309
Fabl Özellikleri Maddeler Halinde

Hem eğlendiren hem de öğreten bir edebi tür olan fabl, kahramanları hayvanlardan oluşan öykülerdir. Fabl içerisinde geçen hayvanlar insanlara özgü özelliklere sahiptirler.

Düşünebilir ve konuşabilirler. Bu şekilde insanlara verilmek istenen ders etkili ve akılda kalıcı bir şekilde verilebilmektedir. Masallara benzeyen yapıları nedeniyle çocuklar tarafından sevilmektedir.

Fabl Özellikleri

İnsanların günlük yaşamlarında geçen ya da geçebilecek ilişkiler ve olaylar hayvanlar aracılığıyla anlatılarak, ahlaki dersler verme amacını taşır. Hayvanlar ile birlikte bitkiler de kahraman olarak kullanılabilir.

Edebi sanatlardan teşhis ve intak sıklıkla kullanılır.

Düz yazı olarak yazılabildikleri gibi şiir olarak da yazılabilirler.

Bütün fablların sonunda bir ders bulunmaktadır. Genelde ahlaki konular üzerine olan bu ders, açık bir şekilde anlatılmıştır.

Verilmek istenen dersin hikayenin doğal sonucuymuş gibi gösterilmesi önemli bir noktadır. Okuyucu, olay ve ders arasındaki ilişkiyi hemen fark etmelidir.

Öyküde verilecek dersler atasözü ve deyimler kullanılarak okuyucuya aktarılabilir. Bu ifadeler hikayenin bir kısmında, ki genelde sondadır, açık bir şekilde kullanılır.

Çocuklara güzel şeyler öğretmek amacıyla etkili bir şekilde kullanılabilir. Eğlendirici eserler olmaları nedeniyle çocukları sıkmamaktadır.

Soyut kavramlar olan ahlaki özelliklerin somut bir şekilde anlatılmasına olanak verdiği için iyi bir eğitim aracıdır.

8-12 yaş grubundaki çocukların ilgisini çok fazla çekmektedir.

Olayların farklı bir anlatım biçimiyle aktarılması, akılda kalıcılığı arttıran bir özelliktir. Çocukluğunuzda okuduğunuz fabllar yıllar sonra bile hatırlamakta zorluk çekmeyeceğiniz öykülerdir.

Fabllar dört kısımdan oluşmaktadır. Giriş kısmında olay ve kahramanlar tanıtılır. Gelişme kısmında olaylar çetrefilleşir, entrikalar yaşanabilir.

Sonuç kısmında olay çözülür. Ders kısmında ise öykünün altında yatan asıl fikir aktarılır. Fabl yazarları bu sıranın doğru bir şekilde ilerlemiş olmasına dikkat etmelidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.