Netteki Blog

ezop kimdir kısaca

28.02.2023
646
ezop kimdir kısaca

Masalların Efendisi Ezop Kimdir?
Milattan Önce 6.yüzyılda yaşadığı düşünülen Ezop dünyaca ünlü bir Yunan masalcısı olarak geçer. Genelde masallarındaki baş karakterleri hayvanlardan seçen Ezop, hakkında çok fazla bilgi bulunmayan bir masalcıdır ve genelde varsayımlardan ibarettir.

En büyük varsayım Ezop’un Trakya bölgesinde doğmuş olduğudur. Hatta köle olarak bölgeye gelen Ezop, Samos adası civarında hayatını sürdürmüştür.

Daha sonrasında özgürlüğüne kavuşunca çok fazla yolculuğa çıkmıştır. Delphoi’ye bir yolculuk esnasında cinayet sonucu öldürüldüğü düşünülmektedir.

Ayrıca sadece Trakya değil, bir başka söylentiye göre ünlü masalcı Emirdağ civarında olan Amorium kentinde doğup büyümüştür.

Ünlü düşünür Aristotales’te Ezop’tan bahsetmiştir. Tilki ile kirpinin öyküsünü yazan Ezop’u öven Aristotales onun bu iki hayvanı nasıl betimlediğini de anlatmıştır ve aynı zamanda mahkemede bir siyasetçiyi bu masalı anlatarak kurtarmıştır.

Masala göre başı pirelerle dertte olan bir tilki vardır. Kirpi ona pirelerden kurtulmak isteyip istemediğini sormaktadır.

Tilki de pirelerin doyduğunu düşünerek artık fazla kan emmeyeceklerini söylemiştir. Eğer onlar giderse yerine gelecek olan pirelerin daha aç olacağını söyleyen tilki kirpinin pireleri kovma isteğini reddetmiştir.

Bu masaldan yola çıkarak siyasetçiyi savunan Aristotales, mahkemede müvekkilinin cezalandırılması sonucunda müvekkili kadar zengin olmayan insanların daha fazla hırsızlık yapabileceğini söylemiş ve mahkemeyi kazanmıştır.

Aslında Ezop’un gerçekten bu masalları yazıp yazmadığına dair bir kanıt bulunamamıştır. Ancak bir çok masal ona mal edildiği için Ezop masalları olarak geçmektedir.

Bilinen en eski derleme M.Ö. 4.yüzyılda yapılmıştır. Bunu hazırlayan Demetrios adında bir adamdır.

Daha sonra M.S. birinci yüzyılda latince olarak derleme baştan yapılmıştır. Yunanca olarak da Babrios tarafından tekrar yazılmıştır.

Ezop Masalları, la fontaine  fabllarına da ilham olmuştur ve günümüzde hala ezop masalları okunmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.