Netteki Blog

Eskiden Oynanan Oyunlar Ve İsimleri

28.02.2023
482
Eskiden Oynanan Oyunlar Ve İsimleri

Saklambaç: Çocukluk yıllarından oynanan oyunlardan en bilineni saklambaç oyunudur. Bir kişi ebe olarak seçilir ve gözünü kapatarak saymaya başlar.

Diğerleri ise saklanacak yer ararlar. Sayı saymayı bitiren ve ebe olan kişi, saklanan arkadaşlarını aramaya başlar. Bulduğu arkadaşını ise sobeler. Ondan önce sobeleyen oyuncular ise ebe olmaktan kurtulur. Oldukça zevkli ve eğlenceli bir oyundur.

Yakan Top: 4 kişi ile oynanan bir oyundur. İki tane grup oluşturulur. İki uca çizgi çizilir ve gruplardan birisi birbirine top atarken, ortadaki rakip oyuncuya topu değdirmeye çalışır. Topun değdiği kişi ise yanarak oyundan çıkar. Eğer top, yere değmeden tutulursa, o kişi bir can kazanmış olur.

Çelik Çomak: Herkesin bir tane sopası vardır. Buna çelik adı verilmektedir. Çomak ise ebe olan kişi tarafından atılır. Amaç ise med adı verilen parçayı, sopa ile havaya kaldırıp, uzak bir yere fırlatmaktır.

Uzun Eşşek: Günümüzde halen oynanan oyunların başında gelmektedir. İki grup oluşturulur. Bir kişi ise yastık olur. Duvara ya da herhangi sert bir yere yaslanır. Kura çekilir.

Kura sonucunda kaybeden grup, eşek misali eğilirler. Diğer grup ise bu grubun üstüne atlar. Herkes atladıktan sonra ise tek mi çift mi diye sorulur. Eğer alttaki grup doğru tahmin ederse bu defa da yerler değiştirilir.

Misket Oyunu: Rengarenk misketler ile oynanan bir oyundur. Misketlerin hareket etmeyeceği bir yere misketler dizilir. Herkes eşit sayıda misket dizer.

Sonrasında ise uzağa misket atılır. En uzak yerden başlamak üzere, yerdeki misketler vurulmaya çalışılır. Misketi vuran kişi, vurduğu yerden itibaren kalan misketleri kazanır.

Oyun, son misket kalıncaya kadar devam eder. Oyun sırasında hangi ucun baş olduğunun da söylenmesi gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.