Netteki Blog

Engelliler haftası ile ilgili yazı

28.02.2023
328
Engelliler haftası ile ilgili yazı

Engellilere Engel Değil Destek Gerekiyor
İnsanlığın ortak sorunu olan engellilere olan farkındalığı artırmak amacıyla sadece ülkemizde değil Birleşmiş Milletler üyesi olan 156 ülkede de 10-16 Mayıs tarihlerinde Engelliler Haftası olarak belirlenmiştir.

Hafta boyunca engellilerin sorunları üzerinde durulur, engelin önlenmesi ve engellilerin eğitimi konusu daha çok gündeme gelir. Yayın araçlarında engellilerle ilgili programlar yayınlanır. Ülke çapında eğitimler, seminer ve konferanslar düzenlenir.

İnsan vücudunun iş göremez durumda olanlara, zihinsel açıdan yetersiz ve dengesizlik gösteren kişilere engelli denir. Engelli olmayı hiç kimse istemese de bu durum ya doğuştan ya da sonradan oluşabilir.

Her sağlam birey aynı zamanda engelli adayıdır. Bugün sağlam olan birey yarın herhangi bir sebepten engelli olabildiği için sağlam kişilerin engellilerin sorunlarıyla yakından ilgilenmesi ve ellerinden gelen yardımı yapması insanlık görevidir. Engelli doğan kişilerin büyük bölümünün altından akraba evlilikleridir.

Teyze, hala, amca, dayı çocuklarının birbiriyle evlenmesi sonucunda çok sayıda kör, sağır, dilsiz ve zeka özürlü çocuk doğuyor. Yapılan araştırmalarda 100 çocuğun 30’unun yakın akraba evliliği nedeniyle engelli doğdukları ortaya çıkmıştır.

Gebelik esnasında anne adaylarının sık röntgen filmi çektirmesi, bilinçsiz ilaç kullanımı, çok sık sigara, alkol ve uyuşturucu vs kullanarak tedbirsiz davranması da engel sebebidir.

Doğumdan sonra meydana gelen engel durumları da aşıların zamanında yapılmamasıdır. Doğumdan sonra ilk yıl içinde verem, çocuk felci aşıları yaptırılmalıdır.

Çocuk felci, romatizma, kalp ve damar hastalıklarının koruyucu ve iyileştirici aşıları vardır ve zamanında yaptırılması gerekir. Engelli olmanın sebepleri arasında kaçınılmaz kazalar da olabilir.

İş kazaları, tarım, trafik kazaları, yangın, ateşli silahlar her biri engelli kalınabilecek kazalardır. Her türlü kazadan ve hatadan korunmak konusunda halkımız bilinçli ve dikkatli olmalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.