Netteki Blog

Edison’un Hayatı Biyografisi ( Kısa Ve Öz)

28.02.2023
409
Edison’un Hayatı Biyografisi ( Kısa Ve Öz)

Thomas Edison tarihte bini aşkın buluş yapmış olan Amerikalı bir mucittir. 1847 yılında Ohio eyaletinin Milan şehrinde doğan Edison; okula başladığı ilk zaman öğretmeni onun okuyamayacak kadar aptal olduğunu söylemiştir.

3 ay sonra da Edison’u sınıftan çıkarmıştır. Öğrenimi yarım kalan Edison’u ise annesi yetiştirmiştir. Anne baba ve 7 kardeşten oluşan ailenin en küçük çocuğudur.

Evin kilerinde kendisine bir laboratuar kuran Edison sürekli kimyasal deneyler yapmıştır. Bu deneyler içerisinde özellikle Volta kaplarında elektrik akımı oluşturmak üzere yapmış olduğu deneyler bulunmaktadır.

Kendi başına ve hiç kimseden yardım almadan bir telgraf makinesi yapan, Mors alfabesini öğrenen Edison ateşli bir hastalık geçirdikten sonra duyma yeteneğini kısmi olarak kaybetmiştir.

O sadece bir mucit değil, aynı zamanda da bir iş adamı olarak ün yapmıştır. 1879 yılında elektrik ampulü icat eden Edison, 1880 yılında evlerde güven içerisinde kullanılacak olan bir ampul icat etmiştir.

Ampul camdan yapılmıştı ve içerisinde kömürleştirilmiş bir flaman bulunmaktadır. Bunları üretmeye başlayıp tanesini 2,5 dolaya satmaya başlayan Edison, 1878’de İngiliz bilim adamı olan Swan’la bir aydınlatma şirketi kurmuşlardır.

1883 yılında ise hayatının en büyük keşfini gerçekleştirmiştir. Evlere elektriği dağıtacak olan santrali keşfetmiştir.

Hayatı boyunca yaklaşık olarak 1300 icat yapan Edison’un en büyük buluşları arasında fonograf gelmektedir. Fonograf sesi gramofon gibi kaydeden bir alettir.

Fonografa bir hikaye anlatarak kayıt yapan ilk kişi unvanını da almıştır. Bazı icatları orijinal kalmakla birlikte bazı icatlarının geliştirilmesi zaman içerisinde gerçekleşmiştir.

İki defa evlenen Edison’un 6 çocuğu olmuştur. Yaşamının sonuna kadar yeni buluşlar yapmaya devam etmiştir.

Çığır açıcı buluşların yanı sıra gözlemleriyle dolu 3400 not defteri bırakan Edison, 18 Ekim 1931 yılında şeker komasına girerek ölmüştür. Ölümünün ardından bütün Amerika’da elektrikler bir dakikalığına sönmüştür.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.