Netteki Blog

Dernek Kurmak İçin Yapılması Gerekenler

28.02.2023
565
Dernek Kurmak İçin Yapılması Gerekenler

Kişilerin kazanç elde etmek ya da paylaşmak amacı olmadan bir amaç uğruna bir araya gelerek deneyim, tecrübe ve çalışmalarını birleştirmek amacıyla oluşturdukları topluluklara dernek adı verilir. Genellikle karşılıksız bir yardım çalışma yürütmek amacıyla oluşturulan dernekler bu süreçte nelerle karşı karşıya kalıyor? Dernek kurmak için neler gerekiyor? Bir dernek nasıl kurulur? İşte tüm bu konuları merak edenler için hazırladığımız bu yazımızda aklınıza takılan birçok detayı açıklığa kavuşturacağız.

Belirli bir amaç doğrultusunda bir araya gelerek dernek kurmuş olan bu kişiler amaçları doğrultusunda bulundukları merkezin mülki idare amirliğine (valilik vb.) bağlı olmak şartıyla çalışmalarını gerçekleştirir. Dernek kurmak ve kurulmuş olan bir dernekle ilgili mali ve hukuki konular başta olmak üzere merak ettiğiniz her konuda yardım almak için Elif Karataş danışmanlık hizmetlerini tavsiye ediyoruz.

dernek kurmak

Dernek Kurmak

Dernek kurmak için dernek kavramını tam anlamıyla anlamak gerekmektedir. Dernek; gerçek ya da tüzel minimum 7 kişinin kazanç paylaşma dışında, belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirebilmek için, bilgi ve çalışmalarını bir arada yürütmek adına oluşturulmuş, tüzel kişiliğe sahip kişi topluluklarıdır. Ayrıca ahlak ve kanun kurallarına aykırı bir amaç doğrultusunda dernek kurmak yasaktır.

Bu bilgiler göz önüne alındığında dernek kurmak isteyen minimum 7 fiil ehliyetine sahip kişi yasal ve ahlaki değerler çerçevesinde bir amaç doğrultusunda bir araya gelerek dernek kurmak isterse bunun önünde hiçbir engel görülmemektedir. Dernek kurmak istiyorsanız bu temel bilgileri göz önünde bulundurarak detayları incelemek için yazımıza devam edebilirsiniz.

dernek nasıl kurulur

Dernek Nasıl Kurulur

Gereken temel şartların sağlanması ardından dernek nasıl kurulur öğrenmek istiyorsanız basitçe sizlere şu bilgileri aktarabiliriz. Dernekler, kuruluş bildirimini, dernek tüzüğünü ve diğer gerekli belgeleri bir araya getirerek yerleşim yerlerinde bulunan en büyük mülki amirine teslim etmeleri halinde tüzel bir kişiliğe kavuşurlar. Kuruluş bildirimi ve dernek tüzüğünün yanı sıra dernek kuruluşu için ihtiyaç duyulan birçok belge bulunmaktadır. Bu belgelerden bazıları şunlardır;

  • Kurucular tarafından imzalanmış iki adet kuruluş bildirimi,
  • Kurucular tarafından imzalanmış üç adet dernek tüzüğü,
  • Kuruculara ait nüfus cüzdanı fotokopisi…

Bunlar dernek kurmak için ihtiyaç duyacağınız diğer belgelerden yalnızca üç tanesi. Dernek nasıl kurulur tüm detaylarıyla öğrenmek ve belirli bir amaç doğrultusunda diğer kişilerle bir araya gelerek ortak bir çalışma yürütmek istiyorsanız aşağıda sizlerle paylaşmış olduğumuz sayfaya bir göz atabilirsiniz.

www.dernekciler.com

Yorumlar
  1. BURAK dedi ki:

    çok güzel paylaşım teşekkürler Elif Karataş ta çok ilgilendi teşekkürler