Netteki Blog

Define arama izni nasıl çıkarılır? Hakkında Bilgi

28.02.2023
297
Define arama izni nasıl çıkarılır? Hakkında Bilgi

Define arama izni çıkartmak için; öncelikle define aramak istediğiniz bölgeyi, en iyi şekilde incelemeniz gerekir. O bölgede define olduğuna eminseniz; en yakın müze müdürlüğü ve mülki amirliğine giderek dilekçe vermelisiniz. Verdiğiniz dilekçeye, en kısa sürede dönüş yapılarak, gerekli işlemler hızlıca başlatılır. Müze müdürlüğü ve mülki amirler tarafından incelenen dilekçeniz, onaylandığı takdirde; hemen bir ekip oluşturularak kazı işlemlerine geçmeniz sağlanır. Fakat define arama dilekçesini iyice incelemeniz ve hangi hususlara dikkat edileceğini iyi bilmeniz gerekir.

Define Arama İzninin Kuralları

Define arama izni çıkartabilmek ve bu izin sonrasında sıkıntı yaşamamak için, yasalarca define arayıcıları için belirlenen kuralları iyi bilmek gerekir. İzin almak amacıyla vereceğiniz dilekçe ekinde de açıkça belirtilen kurallar kısaca şöyle özetlenebilir: Define aranacak bölge, 100 metrekareyi geçemez. Bu alan dilekçe ekindeki krokide belirtilmek zorundadır.

Define arama işlemi, mutlaka görevlendirilen temsilciler eşliğinde yapılmak zorundadır. Müzeler ve mülki amirler tarafından görevlendirilen kişilerin, define arama süresinde yevmiyelerini ve yol masraflarını define arayıcısı karşılar. Yapılacak kazı işlemi, iznin verildiği tarihten sonra bir ay içinde tamamlanmak zorundadır.

Doğal afetlerden kaynaklı tamamlanamazsa, mülki amirlerce en fazla bir ay daha uzatılabilir. Define arama izni, bir sene içinde aynı kişiye bir defa verilir.

Tekrar arama yapmak için bir sene daha beklemek gerektiğinden, iyice incelenip başvuru yapılması gerekir. Arama yapılırken, kanun ve yönetmelik kapsamında durdurulan kazılardan arayıcı hiçbir hak, zarar talebinde bulunamaz. Bu şartlar altında alacağınız izin dâhilinde define bulursanız; devlet hazinesine ait yerlerde %50, özel mülklerde de %40’ı arayıcıya verilir.

define

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.