Netteki Blog

Coronavirüs Belirtileri, Coronavirus Nasıl Bulaşır ?

28.02.2023
410
Coronavirüs Belirtileri, Coronavirus Nasıl Bulaşır ?

Coronavirus Nedir?

Çin’in Hubey eyaletinde bulunan Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan virüsten dolayı ölenlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Dünyanın birçok yerinde önlem alınmasına neden olan virüse karşı İstanbul Havalimanı’nda da çeşitli önlemler alınmaya başlanmıştır. Çin’den gelen yolcuların takip edildiği termal kamera sayısı bugün itibariyle iki katına çıkartılmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre günde 3 seferi bulunan Vuhan-İstanbul uçuşları askıya alınmış durumda.

2019-NCOV Yani Yeni Coronavirus Nasıl Ortaya Çıktı?

Coronavirus ilk defa deniz ürünleri satan bir markette çalışanlar ve orayı ziyaret edenlerin hastaneye başvurmalarıyla ortaya çıkmıştır. 29 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Wuhan kentinde yaşanan bu olayda kişiler pnömoni şikayetleriyle hastanelere başvurmuşlardır. Hastalar üzerinde yapılan incelemeler sonucunda belirtilere neden olan virüsün MERS (2012) ve SARS (2002) gibi coronavirus ailesine ait olduğu belirlenmiş ve 7 Ocak 2020 tarihinde Yeni Coronavirus 2019 (2019-nCoV) adı verilmiştir.

Coronavirus, bazı hayvan türlerinde olduğu tespit edilen ve insanlarda hastalık yapan bir virüs ailesidir. Her virüs gibi bunlar da zamanla evrimleşerek dönem dönem insanlara bulaşma yeteneği kazanarak yeni bir salgın yaratmaktadırlar. Fakat asıl tehdit oluşturan insandan insana bulaşma yeteneği kazandıkları durumdur. Şu anki salgınla ilgili kırmızı alarm verilme nedeni de 2019-nCoV’un insandan insana bulaş yeteneği kazanmış olmasıdır.

Bu tarih itibariyle virüsün 5.823 kişiye bulaştığı şüphesi bulunmaktadır. Bunların 2.774’üne enfekte teşhisi konulmuştur ve yaklaşık 170 kişi bu virüs nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

corona-virüsü-türkiye

corona-virüsü-türkiye

Coronavirus Belirtileri

Hastalık bulaştıktan 2 ile 14 gün sonra belirtileri ortaya çıkmaktadır. Coronavirus belirtileri aniden başlayan yüksek ateş, nefes darlığı ve öksürükle karakterizedir. Henüz yeni bir hastalık olduğundan net belirtileri bilinmese de birkaç hastada boğaz ağrısı ve burun akıntısı da tespit edilmiştir. Hastalık genellikle orta şiddette geçen bir grip sürecini andırmaktadır. Ağır şiddetteki hastaların ve hayatını kaybedenlerin büyük bir kısmı 65 yaş üstündeki, organ yetmezliği, şeker hastalığı, kanser gibi altta yatan hastalıkları olan kişilerdir. Nispeten daha genç ve sağlıklı kişilerde bu sürecin daha hafif geçtiği gözlemlenmiştir.

Coronavirus Nasıl Bulaşır?

Diğer coronavirus vakaları gibi yeni coronavirus de solunum salgıları ile bulaşmaktadır. Hasta kişilerin konuşma, öksürme, hapşırma ya da gülme sırasında etrafa saçtıkları virüs içeren solunum salgısı damlacıkları (tükürükleri) sağlam kişilerin solunum yollarından girerek ya da bir şekilde onlara tutunarak o kişileri hasta etmektedir. Solunum salgısı damlacıklarıyla hastalığın insandan insana bulaşabilmesi için yakın temas gereklidir. Yani kişiler arasındaki uzaklığın 1 metre civarında olması yeterlidir. Bugüne kadar sadece 21 sağlık çalışanının hastalandığı kayıtlara geçmiştir. Bu da doğru korunma yöntemleriyle hastalığa yakalanmamanın mümkün olduğunu göstermektedir. Ancak hala yeni coronavirusun bulaştırıcılığının ölçüleri bilinmemektedir.

Bugüne kadar elde edilen bilgiler ışığında hastalığın yiyecekler üzerinden buluşmadığı, solunum salgıları yoluyla insandan insana bulaşabildiği söylenebilmektedir.

Coronavirustan Korunma Yolları

Coronavirustan korunmak amacıyla herhangi bir aşı henüz bulunmamaktadır. Bu yüzden şu an en etkili korunma yolu hasta kişilerle, virusla temastan kaçınmaktır. Bugün için ülkemizde teşhisli bir hasta bulunmadığından dolayı toplumsal boyutta bir önlem alınmasına gerek yoktur. Fakat coronavirus dışında birçok hastalığa maruz kalabileceğimiz kış günlerinde bireysel olarak kendimizi koruyabileceğimiz bir takım yollar mevcuttur. Bunlardan en önemlisi el temizliğidir. Ellerinizi mutlaka düzenli olarak yıkamaya özen gösterin ve eliniz pisken gözünüze, ağrınıza ve burnunuza dokunmamaya dikkat edin. Eğer turistlerin yoğun olduğu bölgelerde bulunmak zorunda kalıyorsanız mutlaka maske takarak dolaşmayı alışkanlık haline getiriniz.

corona-virüsü-tedavisi

corona-virüsü-tedavisi

Çin’in Wuhan kentinde hastalığın daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla karantina başlatılmıştır. Şehre giriş çıkışların yasak olmasının yanında şehir içerisinde toplu taşıma kullanmak da yasaklanmıştır. Ayrıca herkese maske kullanımı zorunlu kılınmıştır.

Coronavirus Tedavisi Var Mı?

Bugün için coronavirusun tam olarak formu, etkisi bilinmediğinden dolayı ona etki edecek bir ilaç da bulunmamaktadır veya etkisi kanıtlanmış bir ilaç yoktur. Coronavirus tedavisi bulunana kadar hastalara şikayetlerine yönelik, onları rahatlatacak tedaviler uygulanmaktadır. Hastalıktan etkilenen ve fonksiyonu bozulan organları destekleyici tedaviler verilmektedir.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği tarafından son 14 gün içerisinde Çin’e seyahat etmiş veya seyahat eden biriyle bir arada bulunmuş kişilerin ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi şikayetler yaşamaları durumunda derhal bir sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri önerilmektedir.

corona-virüsü-belirtileri

corona-virüsü-belirtileri

Coronavirus Hangi ülkelerde Görüldü?

Çin’de ortaya çıkan ve dünyaya yayılan coronavirusla ilgili çeşitli ülkelerden haber gelmektedir. Bu güne kadar teşhisli coronavirus vakasının görüldüğü ülkeler ve vaka sayları şunlardır;

  • Çin 947 vaka
  • Tayland 14 vaka
  • Hong Kong 8 vaka
  • Tayvan 8 vaka
  • Malezya 7 vaka
  • Japonya 6 vaka
  • Singapur 5 vaka
  • Macao                5 vaka
  • Avustralya 5 vaka
  • Fransa 4 vaka
  • Güney Kore 4 vaka
  • Vietnam 2 vaka
  • Kanada 2 vaka
  • Nepal 1 vaka
  • Sri Lanka 1 vaka
  • Kamboçya 1 vaka
  • Filipinler 1 vaka
  • Hindistan 1 vaka
  • Almanya 1 vaka

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.