Netteki Blog

Çocuk Hakları Nelerdir? Maddeler Halinde Kısaca

28.02.2023
397
Çocuk Hakları Nelerdir? Maddeler Halinde Kısaca

Çocuklar, gelecektir. Bir toplumun nasıl bir toplum olduğunu anlamak için yetiştirdikleri çocukları incelemek yeterli olacaktır.

Çocuklarımız yarınlarımızın büyük insanlarıdır ve hepsi çok özeldir. Onların hayatımızdaki değerleri yasalarla da koruma altına alınmıştır.

Yetişkinlerin hakları olduğu gibi çocukların da sahip oldukları ve sahip olmaları gereken haklar bulunmaktadır.

1. Dünya üzerinde hayatlarını sürdüren bütün çocuklar eşittir. Belirli bir millete ya da ırka ait ayrıcalık tanınamaz. Çocukların birbirleri üzerinde üstünlükleri bulunmamaktadır.

2. Her çocuk sağlıklı bir şekilde yetiştirilme hakkına sahiptir. Yeterli beslenmeye, sıcak ve emniyetli bir yuvaya ve sağlık hizmetleri almalarına hiçbir şey engel oluşturamaz.

3. Çocuklar ne olmak istiyorlarsa o alanda eğitim alma hakkına sahiptir. Ülkemiz çocuklarına sahip çıkarak ilkokul, orta okul, lise eğitimlerini zorunlu ve ücretsiz kılmıştır.

4. Her çocuk gönlünce eğlenme hakkına sahiptir. Çocuklara gürültü çıkardıkları için ya da ortalığı kirlettikleri için hiçbir şekilde şiddet, aşağılama ve kötü söz söyleme gibi eylemler uygulanamaz.

5. Ebeveynler çocukları hakkında karar alırken otoriter tutumlar sergileyebiliyor ancak her çocuk kendi ile alakalı konularda söz söyleme hakkına sahiptir.

6. Çocuklara karşı işlenen şiddet, istismar gibi suçlarda her çocuk korunma hakkına sahiptir.

7. Savaş ortamlarında yaşayan çocuklar özel olarak korunma talebinde bulunabilirler ve bu talepleri gerçekleştirilmek zorundadır.

8. Yetişkinlerde olduğu gibi özel yaşam, onur ve saygınlıklarını koruma hakkına sahiptirler.

9. Engelli çocuklar, toplum içinde rahat yaşayabilmeleri için her türlü fiziki ya da psikolojik desteği alma hakkına sahiptir.

Engelli çocuklarında, sağlıklı çocuklardan farkı bulunmamaktadır. Her çocuk gibi onlar da en güzel şekilde yaşamayı hak etmektedir.

10. Her çocuk internet ya da televizyon gibi yayın araçlarındaki zararlı içeriklerden korunma hakkına sahiptir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.