Netteki Blog

Çevre kirliliğinin zararları maddeler halinde kısa ve öz

28.02.2023
273
Çevre kirliliğinin zararları maddeler halinde kısa ve öz

Pek çok farklı kategori altında inceleyebileceğimiz çevre kirliliği günümüzün en büyük problemlerinden biri diyebiliriz. İnsanoğlunun eliyle doğaya verdiği bu zararın ucu tekrar insana dokunuyor.

İnsan yaşamını tehdit eden çevre kirliliğine karşı önlem alınmazsa, dünya giderek daha da kötü bir yer haline gelecek.

İşte kirliliğin zararları:

• Dünyanın coğrafi durumu çevre kirliliği nedeniyle değişiyor. Kimyasal atıklar zaman içerisinde bitki örtülerini tahriş ediyor. Dünya üzerindeki coğrafyanın bozulmasının en büyük nedenlerinden biri de çevre kirliliği oluyor.

• Küresel çapta meydana gelen ısı değişikleri büyük boyutlu iklim değişikliğini de beraberinde getiriyor. Çevre kirliliği ozon tabakasının delinmesine sebebiyet veriyor. Havaların yılların içerisinde ısınması ve iklimsel dengesizlikler buzulların ısınmasına neden olarak su seviyesinin yükselmesine, pek çok canlı türünün yok olmasına neden oluyor.

• Çevre kirliliği tüm bu etkenlerin yanı sıra tarım alanlarına da zarar veriyor. Kirlilik nedeniyle tarım alanlarının verimi düşüyor. Daha sağlıksız çıkan besinler de insan sağlığını bozuyor.

• Kirliliğin belki de en önemli sonuçlarından biri de su kaynaklarının her geçen gün tükenmesi oluyor. Olumsuz etkilenen su kaynakları gerekli önlemler alınmadığı takdirde yok olmaya mahrum kalıyor.

• Çevre kirliliği aynı zamanda enerji kaynaklarına da zarar veriyor diyebiliriz. Enerji kaynaklarının kirlilik nedeniyle azalması dolaylı yoldan insanoğlunun hayata devam edebilmesini imkansız kılıyor.

• Dünyada yaşayan canlı türlerinin gittikçe azalmasının en büyük nedeni çevre kirliliği oluyor. genetik çeşitliliğin azalması büyük tehlikeleri işaret ediyor diyebiliriz.

• Toprakların veriminin azalması beraberin yiyecek kıtlığını da getiriyor. Daha verimsiz ve kalitesiz ürünler besin bulma anlamında problem haline geliyor.

• Çevre kirliliği aynı zamanda fiziksel ve ruhsal psikolojik problemleri de beraberinde getiriyor ve insanda ruhsal sorunlara neden olabiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.