Netteki Blog

Çevre Kirliliği İle İlgili Yazı Kısa Ve Öz

28.02.2023
627
Çevre Kirliliği İle İlgili Yazı Kısa Ve Öz

Çevre kirliliği, çevrenin beşeri faktörler tarafından bilinçsiz olarak kullanılması ile ortaya çıkan durumdur. Bu nedenle aslında direk olan çevrenin insanlar tarafından doğal olmayan yollarla kirletilmesi de denilebilir.

Çevre kirliliğinin boyutu ise geçtiğimiz her gün hızla artış gösteriyor. Bu artış üzerinde birden çok neden etkili. Atıkların dikkatsiz olarak çevreye atılması, israfın ve gereksiz kullanımların fazla olması bu anlamda en etkili olan nedenler arasında.

Bunun yanında çevre kirliliğinin boyutunun artması ile birlikte çevre kirliliği çeşitlerinde de farklılık olmaya başlamış durumda.

En Çok Bilinen Çevre Kirliliği Çeşitleri

Toprak Kirliliği: Hava ve su kirliliğin yanında dolaylı olarak toprağın kirlenmesine de aynı zamanda toprak kirliliği deniliyor.

Ancak kimyasal maddelerin doğrudan topraklara atılması da toprak kirliliğine neden olan etkenler arasında.

Toprak üzerinde biyolojik yaşamın yavaş yavaş azalması ve besin maddesi değerinin bozulması ise toprak kirliliğinin yol açtığı sonuçların en önemlileri.

Hava Kirliliği: Hava kirliliği atmosfer üzerinde toz, duman ve su buharı üzerinden havanın kirletilmesi demek.

Fabrika, termik santral, konutlar ve araçlar başta olmak üzere zehirli gaz salınımları ile hava kirliliğine neden oluyor.

Hava kirliliğinin canlılar üzerinde bırakacağı etki ise daha sonrasında daha büyük sonuçlara neden olabiliyor.

Su Kirliliği: İstenmeyen zararlı maddelerin suya karışması nedeni ile su dengesinin bozulmasında neden olan kirliliği su kirliliği olarak nitelendirebiliriz. Konutlar, termik santraller ve birçok fabrika atıklarının su üzerine verilmesi su kirliliğin oluşmasında en önemli nedenler.

Su kullanımında tasarruf sağlamak, atıkların su içerisine atılmasını önlemek, evsel kirlenme olaylarını engellemek gibi kullanımlar neticesinde su kirliliğinin önüne geçilebilir.

Su kirliliğinin önüne geçilememesi durumda hem kullanım hem de içme alanında insanların çeşitli hastalıklar ile karşılaşmasına neden olur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.