Netteki Blog

C Vitamini Özellikleri Maddeler Halinde

28.02.2023
233
C Vitamini Özellikleri Maddeler Halinde

Genellikle kış aylarında gündeme gelse de “C” vitamini her zaman önemli ve alınması gereken bir besindir. Normalde glikozdan sentezlenen bu besini çoğu bitki ve hayvan kendi vücudunda sentezleyebilir.

Ancak insan ve bazı hayvan türleri bu vitamini sentezleyemez. Üstelik vücutta da depolanamayan bu vitaminleri sürekli olarak diğer besinlerden almak gerekir.

C vitaminin bilimsel adı “Akorbik Asit” olarak geçer.

Her ne kadar asitli ortamlara dayanabilse de ışıktan etkilenir.

Örneğin güneş ışığında bozulur. Ya da metal yüzeylerle temas eden Askorbik Asit (yani C vitamini) bozulur.

C vitamini suda çözünebilmesine rağmen yağda çözünmez.

C vitamini en çok göz, akciğer ya da omurilik gibi sıvı ortamlarda bulunur.

C vitaminin en bilinen özelliği ise vücut direncini arttırması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesidir.

Ayrıca kansızlığı önlemek için kullanılır. Folik asit ve demir mineralinin kana geçmesinde yardım olması sayesinde kansızlığa karşı etkilidir.

Yanıkların ve yaraların hızlı iyileşmesine yardımcı olur.

Antioksidan özelliği vardır. Bu özelliği ile özellikle meme kanseri gibi farklı kanser çeşitlerine karşı vücut direncini arttırır ve bu kanser çeşitlerinin oluşumunu engeller.

Ayrıca yine antioksidan özelliği ile yaşlanma etkilerini geciktirir.

Toplumda yaygın inanışın aksine C vitamini grip ya da soğuk algınlığını engellemez. Sadece vücut direncini artırdığı için bu hastalıkların daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur.

Portakal günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık %89 kadarını karşılarken kivi, brokoli tek başına günlük ihtiyacın 15 katını karşılar. Dolmalık biber ise günlük ihtiyacın 2 katını karşılar.

Yetişkin erkeklerde günlük C vitamini ihtiyacı 90mg olurken kadınlarda 75 mg civarında olur. Eğer hamileyse yaklaşık 85mg, bebek emziriyorsa günlük 120mg C vitaminine ihtiyaç duyarlar. 18 – 14 yaş aralığı için bu değer yaklaşık 75 mg olur.

C vitamini eksikliğinde halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler meydana gelir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.