Netteki Blog

Böbrek Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler Maddeler Halinde

28.02.2023
281
Böbrek Sağlığı İçin Yapılması Gerekenler Maddeler Halinde

Vücudumuzun ¾ kadarının su ile kaplı olduğunu düşünürseniz sağlığımız için suyun ne kadar önemli olduğunu göreceksiniz. Hatta vücut su oranının %1 olması bile tehlikelidir.

Eğer su kaybı %10 civarında olursa bilinç kaybı yaşanır. Suyun süzülmesi, temizlenmesi ve kandaki su oranı gibi vücut için gerekli ihtiyaçları sağlayan ve düzenleyen böbrek bu görevi ile sağlıklı bir hayatın olmazsa olmazları arasına giriyor.

Sadece su değil kandaki bazı zararlı maddeleri de süzen böbrek ayıca bazı hormonların salgılanmasıyla da vücut için daha da önemli hale geliyor.

Böbrek sağlığını korumak için ve genel olarak vücut sağlığını korumak için bol bol su içmelisiniz. Uzmanlar günlük ortalama 2,5 litre su içmek gerektiğini söylüyorlar.

Böbrek rahatsızlığı olanlar özellikle potasyum bakımından zengin olan besinleri az tüketmeli. Kuru üzüm ya da muz gibi besinlerdeki potasyum zamanla vücutta birikip böbreklerin doğru çalışmasını engelleyebilir.

Özellikle ülkemizde çok tüketilen siyah çay ve kahveyi aşırı tüketmemelisiniz. Bunun yerine yeşil çay veya diğer bitkisel çayları tüketebilirsiniz. Ancak aşırı şekilde gazlı içecekler tüketmeyin.

Ayrıca sigara ya da alkol tüketiminizi azaltmalısınız.

Sağlık için tuz kullanımını azaltmalısınız. Günlük tuz tüketiminizin yaklaşık 5 gr civarında olması gerekir.

Kalsiyum vücut ve böbrekler için önemli olduğu için yoğurt veya süt gibi kalsiyum içerek gıdaları tüketmelisiniz.

Vücut kilosuna dikkat edilmeli. Obezite sorunları aynı zamanda böbrekleri de etkiler.

30’lu yaşlardan sonra tansiyona dikkat edilmeli. Böbrekler ve böbreküstü bezleri kan basıncının düzenlenmesinde aktif rol oynar. Bu yüzden yüksek tansiyon buralara zarara verebilir.

Düzenli spor yapın. Ancak halı saha maçları bu sınıfa girmez. Eğer spor yapamıyorsanız bile günde en az yarım saat yürüyün. Ya da egzersizler yapın.

Kan şekerinize dikkat edin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.