Netteki Blog

Biontech Kısırlaştırır Mı ?

28.02.2023
219
Biontech Kısırlaştırır Mı ?

Biontech Kısırlaştırır Mı ?

Covit 19 salgına karşı geliştirilmiş olan aşı türlerinden biri de Almanya üretimi Biontechtir. Dünya geneline bakıldığında tam 1 milyonu aşkın kişinin aşı olduğu görülüyor. Hem yan etkileri nedeniyle hem de mRNA aşısı olmasından dolayı akıllarda çeşitli soru işaretlerine neden olan Biontech hakkında en çok merak edilen hususlardan biri de kısırlık yapıp yapmadığıdır.

Yapılan birçok araştırma ve de aşı olan insanların deneyimleri doğrultusunda aşının kısırlığa neden olmadığı yönünde bilim insanlarından açıklamalar gelmektedir. Öyle ki yüzbinlerce kadının aşı sonrasında da gebe kaldığı ve gebe kadınların da aşı olduktan sonra herhangi bir yan etki ya da doğumla alakalı sorun yaşamadıkları bilinmektedir. Tıpkı Sinovac gibi Alman üretimi Biontech aşısı da çeşitli yan etkilere neden olabilir. Ancak bu yan etkiler arasında kısırlık sorunu yoktur. Ayrıca 3 doz aşının virüse karşı ciddi oranda koruma sağladığı da kanıtlanmıştır.

Biontech Yan Etkileri Nelerdir?

Biontech dünya genelinde tercih edilen, virüse karşı koruma gücü oldukça yüksek bir Covit 19 aşı türüdür. Yapılan klinik çalışmalar söz konusu aşının çok ciddi yan etkileri olmadığına işaret etmektedir. Aşılama sonrasında genellikle hafif yan etkiler söz konusu olmaktadır. Bunlar da kişilerin bağışıklık sistemi sağlığı ile doğru orantılı olarak kendisini gösterir. Gerek Sinovac gerekse de Biontech gibi Koronavirüs aşıları, mikroorganizmaların insan vücudunda tanınmasına yardımcı olur. Bu gerçekleşirken istenmeyen bazı yan etkilerin ortaya çıkması da normal olarak karşılanacaktır.

Biontech Kısırlaştırır Mı ?

Biontech yan etkileri arasında, aşının yapıldığı alanda kızarıklık, kırmızı nokta, şişlik ya da ağrı gibi şikayetler yer almaktadır.  Söz konusu rahatsızlıkların soğuk uygulama ile hafifletilmesi mümkündür. Yapılan müdahalelerin sonuç vermemesi durumunda parasetamol etken maddesine sahip ağrı kesicilerin kullanılmasına herhangi bir sakınca yoktur. Ayrıca Biontech aşısının bazı kişilerde de hafif ateş, üşüme ya da titreme, halsizlik durumu, kaslarda ağrı ya da baş ağrısı gibi yan etkileri de vardır. Yan etkileri gidermek için belirtilen ağrı kesicilerin kullanılması gerekir. Biontech ikinci dozda yakınmaların bir nebze daha artması mümkündür. Ekstrem bir durum meydana geldiğinde mutlaka acil sağlık kuruluşlarından yardım alınmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.