Netteki Blog

Bilgisayarın Zararları Maddeler Halinde

28.02.2023
292
Bilgisayarın Zararları Maddeler Halinde

Yeni dünyada artık günlük hayatın her alanına girmekle kalmayan bilgisayarlar, artık akıllı telefonlarla cebimize kadar girdiler.

Hatta giyilebilir teknolojiler sayesinde elbise ya da saat gibi bunları giyiyoruz bile. Hayatımızı bu kadar kolaylaştıran bilgisayarların zararları hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? Onları ne kadar iyi tanıyoruz?

Bilgisayarlar kısa süreli kullanımda zarar vermezler. Ancak uzun süreli kullanımlarda farklı zararları olacaktır.

İlk olarak sürekli klavye ya da mause kullanımı yüzünden ellerin, bileklerin yapısında deformeler olacaktır. Özellikle gelişim çağındaki bireylerde bu daha da ciddi boyutlarda olur.

Uzun süre bilgisayar başında oturmak size ve vücudunuza uzun vadede ciddi zararlar verir. ilk olarak boyun sürekli eğik durduğu için zamanla boyun bölgesinde sertlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Sonrasında ise boyun fıtığına kadar giden bir dizi sorunla karşılaşırsınız.

Aynı şekilde bilgisayar karşısında saatlerce oturmak omurgalar üzerinde de sorunlara neden olacaktır.

Uzun süre hareketsiz oturmak kan dolaşımınızı yavaşlatacaktır. Bunun sonucunda üşümeler başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklar görebilirsiniz.

Bilgisayar ekranına uzun süre bakmak size ve gözlerinize zarar verir. Özellikle uzun sür bilgisayar başında çalışacaksanız ekran parlaklığını kısın.

Ayrıca 20 dakika bilgisayara bakarsanız en az 20 saniye gözlerini kapatıp dinlendirin. Bu çok kullanılan bir yöntemdir. Eğer yapabiliyorsanız kalkıp biraz dolaşın.

Uzun süre bilgisayar başında zaman harcamak, gözlerde kızarıklığa neden olur. Uzun vadede uykusuzluk, gözlerin yanması gibi sorunlara neden olur.

Gerek aile içinde gerekse arkadaş çevresinde bilgisayarla vakit harcamak iletişim sorunlarına neden olur. Bu a kişinin sosyal çevresinden soyutlanması anlamına gelir.

Özellikle ergenlik çağındaki bireylerde aşırı bilgisayar ve oyun sonucunda farklı sorunlar görülür. Bunların başında aşırı hırs, çabuk sinirlenme, öfke nöbetler gibi psikolojik sorunlara neden olabilir.

Ayrıca internetten zararlı içeriklere ulaşması şans oyunları gibi bağımlılık yapan şeylere ulaşma ihtimalini arttırır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.