Netteki Blog

Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Kısaca Bilgi Videolu Anlatım

28.02.2023
324
Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Kısaca Bilgi Videolu Anlatım

Bayram namazı iki rekât olarak kılınmaktadır. Cemaatle birlikte kılınması gereken bir namazdır. Bayram namazında ezan okunmaz ve ikamet getirilmez. Bayram namazından sonra okunacak hutbe sünnettir. Bayram namazında diğer vakit namazlarına göre farklı tekbir getirilmektedir. Bu tekbire dinimizde Zevaid tekbirleri denilmektedir. Diğer namazlardan farklı olarak bayram namazlarında birinci rekâtta üç defa ve ikinci rekâtta da üç defa olarak üzere fazladan altı tekbir getirilerek başlanmaktadır.

Birinci rekât nasıl kılınır?

1- Cemaat sıkıca saf tutarak birinci rekâta başlar ve “Niyet ettim Kurban ya da Ramazan Bayramını kılmaya.” diyerek uydum imama der ve niyet eder.

2- İmam ve cemaat “Subhanekeyi” okur ve üç kez tekbir getirir.

3- İlk tekbirde imam yüksek sesle “Allahuekber” der ve ellerini yukarı kaldırır, sonra kollarını aşağı salar ellerini göğüs ve karnı arasında bağlar.

4- İkinci tekbirde aynı şekilde uygulanır ve aynı süre kadar durulur.

5- Üçüncü tekbirde tekrar “Allahuekber” denir ve eller aşağı salınmadan göğüste bağlanır.

6- İmam tekbirleri getirdikten sonra sessizce Besmele çekerek “Fatiha’yı” ve bir sureyi okur ve rükû ve secdeleri tamamlayarak ikinci rekâta geçer.

İkinci rekât nasıl kılınır?

İmam gizlice besmele çekerek ve “Fatiha’yı” ve bir sureyi okur. Surenin bitiminde ilk rekâtta olduğu gibi üç kere tekbir getirir ve üçüncü tekbirde eller göğüste bağlanmadan rükuya gidilmektedir.

Oturuşta Ettehiyyatü, Allhümme Sali, Allhümme Barik ve Rabbena okunarak selam verilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.