Netteki Blog

Atatürk’ün Kişisel Özellikleri Madde Halinde

28.02.2023
421
Atatürk’ün Kişisel Özellikleri Madde Halinde

Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, daha çocukluk yıllarından beri zekâsı ile herkesi kendine hayran bırakıyordu.

Özellikle matematik gibi derslerdeki başarısı onu daha da öne çıkarıyordu. Zaten tüm bu özellikleri sayesinde çok büyük işler başardı. Bir milleti işgalden kurtarıp yeniden büyük bir devlet kurabildi.

Kitap okumayı severdi. Mustafa Kemal Atatürk, her zeki insan gibi kitap okumayı severdi. Hatta kendi kütüphanesi vardı ve kitapları okurken de kitapların kenarlarına notlar alırdı. Bu notlarda doğru bulduğu, katıldığı veya yanlış bulduğu yerleri yazardı.

Vatanseverdi. Bu sayede ülkeyi ve orduları toparlayabildi. Savaşlarda en kritik anlarda en cesur ve doğru kararlar verdi. Hasta olmasına rağmen sürekli yurt gezileri ve toplantılara katıldı.

İdealistti. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti için çok farklı projelerle gelişmesi için çalıştı. Kendi tabiriyle “Muasır medeniyetler seviyesine” çıkarmak için İzmir İktisat Kongresi gibi ekonomik adımların yanında Latin Harfleri gibi eğitim alanında da adımlar atarak geleceğe hazırlık yaptı.

Gerçekçiydi. Bunu “Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir” diyerek belirtti. Hatta eğitim alanında yaptığı yenilikler ve toplumsal alanda yapılan iyileştirmeler buna örnektir.

İleri Görüşlüydü. Özellikle cephede düşman askerlerinin ne yapabileceğini önceden tahmin etmesiyle büyük avantaj yakalardı.

Üstelik daha Avrupa’da bile yokken kadınlara ilk defa seçme ve seçilme hakkı tanıyan ilk ülke olma onuruna Atatürk sayesinde kavuştuk.

Çok Yönlüydü. O aynı zamanda bir baş komutan olarak cephelerde hep zafer kazandı. Aynı zamanda büyük siyaset adamıydı.

Kurduğu yeni cumhuriyetin temellerini bilimle atmıştı ve dünyada diplomasiyle adını duyurmuştu. Öyle ki onun vefat haberini hemen tüm dünya gazeteleri birinci sayfadan duyurmuştu.

• Sanat Severdi. “Güzel sanatlardan yoksun bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözü bunu en güzel şekilde ifade ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.