Netteki Blog

Apartmanda Köpek Beslemek Yasak mı?

28.02.2023
315
Apartmanda Köpek Beslemek Yasak mı?

Apartman içerisinde yaşayan kişilerin evlerinde köpek beslemeleri yasak değildir. Bununla alakalı olarak, Avrupa Birliği Uyum Yasalarının desteklenen ve TBMM tarafından kabul edilmiş yasası bulunmaktadır.

Hayvanları Koruma Kanununa göre, ev ortamında köpek beslemenin, sahibi tarafından tüm sorumluluğu ve diğer hükümlülükleri doğru bilinç ile sağlandığı takdirde beslenebildiği belirtilir.

Bu yüzden apartman içerisinde yasal olarak köpek beslemek, kaçak ya da yasadışı sayılan faaliyet değildir.

Fakat köpeğin temel davranışları ve köpeğin sahibinin bazı vurdum duymaz olabilecek durumları nedeni ile para cezaları ya da şikayete bağlı olarak yaptırımların uygulandığı da biliniyor.

Eğer ki bir Apartman Yönetmeliği hazırlanır ve evcil hayvan bakılamaz gibi hüküm uygulanırsa, o zamanda evde köpek bakılması hususu, sıkıntı veren ve yasak olan eylemi barındırabilmektedir.

Fakat genel anlamda bakıldığında evde evcil hayvan besleme hususu, köpek ve sahibinin doğru tavırları takınmasıyla sorun olmaz. Şikayet gelmediği ve oluşmadığı sürece sorun yok demektir.

Hangi Durumlarda Yasak Uygulanır?

Köpeklerin gürültü çıkarması, apartmanı pisletmesi ya da gecenin bir vaktinde sürekli köpek tarafından sesler çıkartılması ve alt komşuların rahatsız edilmesi, kapı önündeki ayakkabıların zarar görmesi gibi sebepler, şikayet konusudur.

Bundan dolayı da hem fiziki hem de ruhani olarak diğer apartman sakinlerinin psikolojinin etkilenmemesi gerekiyor.

Aksi takdirde yapılan şikayetler, köpeğin evden uzaklaştırılması ya da ev sahibinin köpeği için başka bir yere taşınmasını gerektirebilir.

İlgili maddeye uyulduğu sürece de sorun olmadığı kanunen belirtilmiştir. Hayvanların Sahiplenilmesi ve bakımıyla alakalı olarak Madde 5. Üzerinde kısaca belirtilen ifadede, alınan hayvanın tüm bakımları, uygun eğitim modelleriyle oluşturulmalıdır.

Hayvanın türüne uygun olarak, tüm etolojik ihtiyaçları sağlanmalı, sağlığına dikkat edilmelidir. Ayrıca çevre sağlığı ve hayvanında kendi sağlığı açısından tüm önlemler alınmalıdır gibi ibareler bulunur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.