Netteki Blog

Antioksidan Ne demek? Ne İşe Yarar Öğrenelim!

28.02.2023
384
Antioksidan Ne demek? Ne İşe Yarar Öğrenelim!

Antioksidan, vücudumuz tarafından üretilmekle birlikte dışarıdan gıda yoluyla da alınabilen kimyasal bir maddedir. Bu kimyasal madde, vücudumuzda metabolik faaliyetler sonucu oluşmuş serbest radikalleri (vücudun normal metabolik sürecinde ortaya çıkan ve hücrelere saldırarak yapılarını bozan kararsız moleküller) önler.

Antioksidanlar Ne İşe Yarar?

Serbest radikaller, vücudumuzun hangi bölgesinde olurlarsa olsunlar, o bölgede bulunan hücre ve dokulara ciddi oranda zarar verebilirler. Hücreler bu zararın üstesinden gelemezlerse mutasyon gerçekleşebilir.

Daha yalın bir ifadeyle, kanser hücreleri bu şekilde oluşmaktadırlar. Maalesef sadece kanser değil, alzheimerdan damar sertliğine kadar birçok hastalık serbest radikallerin verdiği zararlar sonucunda oluşuyor.

İşte antioksidanlar, serbest radikallerin sebep olabileceği bütün hastalıklara karşı vücudumuzu korur.

Hatta serbest radikallerle savaşan antioksidanlar, hücreleri koruyarak, yaşlanmanın olumsuz getirilerini de dolaylı olarak geciktirmiş olurlar.

Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp-damar yapısına esneklik sağlayarak kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur, çeşitli sebeplerden dolayı eklemlerde yaşanan bükülme zorluklarına karşın hareketi kolaylaştırır, yaşlanmanın getirdiği sarkıkları önler ve cildin kırışıklıklara karşı koymasında yardımcı olur, kan dolaşımının düzenlenmesinde etkin rol oynarlar.

Antioksidanlar Nelerde Bulunur?

Pek çok antioksidan çeşidi ve bunları içeren çok farklı besinler vardır. Genel olarak sebze, meyve, kuruyemişler, kırmızı et, beyaz et ve tahıllar antioksidan açısından zenginlik gösteren gıdalardır.

Vücudumuzun ürettikleri haricinde dışarıdan beslenme yoluyla alınabilecek en önemli antioksidanlar A, C, E vitaminleridir. Bu vitaminleri yiyeceklerle örneklendirecek olursak:

A vitamini: Havuç, kabak, brokoli, domates, karalahana, kavun, şeftali, kayısı, ıspanak, karaciğer, balık, süt ve yumurta…

C vitamini: Turunçgiller ve narenciyeler, yeşil yapraklı sebzeler, çilek…

E vitamini: Sert kabuklu yemişler, bitkisel yağlar

Bununa birlikte uzmanlar, önemli olanın doğal ve dengeli beslenmek, yapay besinlerden uzak durmak olduğu vurgusunu da yapmaktadırlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.