Netteki Blog

3D yazıcı nedir ?

28.02.2023
434
3D yazıcı nedir ?

3D Yazıcı Nedir?

 

Katı nesne üretimi olarak da bilinen 3D yazıcı, geleneksel nesne yapma yönteminin tam tersi olduğunu söyleyebiliriz. Bir nesne oluşturmak için metaryeli işlemek veya heykeltraş gibi taşı oymak yerine, 3D baskı bir nesne üretmek için malzeme katmanı üzerine katman eklenerek yapılır. Ürün tasarımcıları ve mühendisleri, bir 3D yazıcıya dijital (CAD) dosyasını yükler ve bu dosya daha sonra bir 3D nesne yazdırır.
Termoplastikler en sık kullanılan malzemelerdir, ancak bu teknoloji ayrıca fotopolimerler, epoksi reçineleri, metaller ve daha fazlasını da içerir. İnsan hücreleri ve jelatinin bir karşımı olarak kullanılan son teknoloji biyo-mürekkepler de 3D yazıcının doku modellerine göre tasarlanmıştır. 3D Yazıcılar çikolata gibi yenilebilir malzemeler bile kullanabilir.

3D Baskı Teknolojisinin Olanakları Nelerdir?

CNN, otomotiv endüstrisinin hem yolcu hem de yarış otomobillerinde vites topuzları ve silindir kafaları gibi 3D baskılı parçalar uyguladığını, bunun ise maliyetleri düşürdüğünü ve performansı artırdığını kısa süre önce bildirdi. Havacılık endüstrisi, kaliteyi artırmak ve enerji tüketiminden tasarruf etmek için jet motorları için hafif 3D baskılı parçalar üretiyor. Sağlık endüstrisi, bireysel hastalar için özel tasarımları geliştirmek için protez ve organik malzeme gibi tıbbi ürünler oluşturmak amacıyla 3D baskı teknolojisini kullanıyor.
PolyJet 3D baskı teknolojisi, gelecekteki beyin cerrahlarını eğitmek için veya karmaşık nesneler oluşturmak için ideal bir seçim olabilir. Bu endüstrilerin çoğu için, 3B baskı, parçaların üretimi günlerce sürmesi yerine birkaç saat içinde hızlı prototiplenmesini sağlar. Bu da tasarım döngüsü süresini önemli ölçüde azaltır ve ürünlerin pazara daha hızlı sunulmasına yardımcı olur. 3D yazıcıya erişimi olmayanlar bile bu teknolojiden faydalanabilirler. Doğrudan 3D baskı hizmetleri, şirketlerin bir dijital tasarım dosyasını aktararak 3D baskı ihtiyaçlarını dış kaynak olarak kullanmasına olanak tanır.
Parçalar daha sonra servis şirketi tarafından 3D olarak basılır ve tasarımcılara teslim edilir. Forbes, endüstrilerin her yıl bu çığır açan teknolojiye daha fazla yatırım yapılması konusunda teşvik ediyor. Tasarım özgürlüğü, özelleştirme, hafiflik, gelişmiş malzemelerin kullanılmasını sağlayan 3D baskı ile neredeyse her endüstri için tasarım ve üretimde devrim yaratıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.