Netteki Blog

11- 12 Aylık Bebek İçin Beslenme Yemek Menüsü

28.02.2023
420
11- 12 Aylık Bebek İçin Beslenme Yemek Menüsü

Anneler bebeklerinin daha sağlıklı ve besleyici olan gıdaları tercih etmek istedikleri için, birçok araştırma yaparlar. Uzmanlar 11 aylık ve üzerinde olan bebeklerin artık beslenme alışkanlığı kazandığını ifade etmiştir.

Buna göre yemek masalarında ebeveynleriyle birlikte masaya oturması gerektiği ve kendi el becerilerine göre beslenmeye çalışması tavsiye edilir.

Bebeğin kendi yiyebilmesi için, uygun boyutlarda olması ya da nesneleri tercih etmeniz yeterlidir. Örneğin sert çelik kaşık ve tabak yerine, plastiklerin kullanılması ve bebeğin motor becerilerinin gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yapılan her türlü yiyecek salçasız, baharatsız ve yağsız olmalıdır. Ayrıca eskisi kadar yoğun olmasa da anne sütü öğünlerini de atlamamanız gereklidir.

Bunun sebebi ise anne sütünde yer alan mineral ve vitaminlerin başka gıdalarda aynı ölçüde bulunmamasıdır. Bu nedenle bebeğinizi uyandığı anda emzirmeniz, sağlığı ve gelişimi açısından oldukça önemlidir.

Sağlıklı Olan Her Gıda Verilebilir Mi?

Annelerin en çok merak ettikleri konulardan birisi de sağlıklı olan yiyeceklerin bebekler için uygun olup olmadığıdır.

Uzmanlar her yararlı yiyeceğin bebeğinizin gelişmekte olan sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyeceğini ifade etmiştir.

Bu sebeple yavaş yavaş yumurta, sebze gibi yiyeceklerin birbirine karıştırılması antalya escort gereklidir. Özellikle pişirme yönteminin buharla gerçekleşmesi durumunda, besin değerleri daha iyi korunur.

Bunun yanı sıra gerçek meyvelerle yapacağınız meyveli yoğurtla da ara öğünleri geçirebilirsiniz. Ayrıca sebze, tarhana gibi besin değeri yüksek çorbaların içine, bir dilim ekmekte ekleyebilirsiniz.

Ancak daha ağır ve sindirilmesi zor olan pırasa, patlıcan, bakla gibi sebzeler bu aylar içinde tüketmesi önerilmez. Ayrıca tercih edeceğiniz menüleri oluştururken, yiyeceklerin organik ve taze olmasına dikkat edilmelidir.

Önemli konulardan birisi de, bebeklere istemedikleri takdirde zorla yemek yedirilmemesidir. Çünkü beslenme alışkanlıkları kazandıkları bu dönemde baskı yapılması, bebekleri olumsuz yönde etkileyebilir.

BU MENÜ ÖRNEKTİR. UYGULAMADAN ÖNCE LÜTFEN DOKTORUNUZA DANIŞINIZ!!!

Uyanınca: Anne sütü

Sabah: Kahvaltı; 1 çay bardağı şekersiz süt (120 ml), 1/2 kibrit kutusu peynir,1 yumurta (gün aşırı), 1 tatlı kaşığı reçel veya pekmez, 1/2 ince dilim ekmek veya 2-3 adet bisküvi

Ara: 1 çay bardağı meyve püresi

Öğle: 5-6 silme yemek kaşığı kıymalı sebze püreleri (kıymalı dolma içleri, terbiyeli veya sebzeli köfteler, sebzeler tavuk veya balık, kuru baklagil püreleri), 5-6 yemek kaşığı patates püresi, makarna, pilav vb. hamur işleri, 1 çay bardağı içecek (süt veya su)

İkindi: 8-10 yemek kaşığı yoğurt, ekmek, evde yapılmış bir ince dilim kek veya 2-3 bisküvi, 6 yemek kaşığı meyve püresi

Akşam: 8-10 yemek kaşığı muhallebi veya öğlenin aynısı, anne sütü

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.