Netteki Blog

0 (sıfır) doğal sayı mı değil mi ?

28.02.2023
846
0 (sıfır) doğal sayı mı değil mi ?

0 (sıfır) doğal sayı mı değil mi ?

Herkese selamlar. Bugün 0 doğal sayı değil mi , Doğal sayı nedir ? , Doğal sayıların özellikleri nelerdir gibi matematiğin temeli olan konuları dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışacağız.Öncelikle doğal sayılar hakkında sizlere temel bilgileri vermeye çalışacağız. Tam sayı, doğal sayı , pozitif sayı ve negatif sayı hakkında örnekler vererek konuyu pekiştirmiş olacağız.Konunun sonunda 0 (sıfır) doğal sayı mı değil mi , doğal sayıların özellikleri ve doğal sayının ne olduğunu büyük ölçüde kavramış olacaksınız. Anlamadığınız yerleri ise yorum bölümünden yazarsanız sizlere cevap vererek bu konuyu pekiştirmenizi sağlayacağız.

 

Doğal sayı nedir ?

Doğal sayı 0’dan başlayıp + sonsuza kadar giden tam sayılara denir. Doğal sayıların önünde – (eksi) işareti bulunmaz. Doğal sayılar tam sayı olmak zorundadır. Fakat negatif doğal sayı diye bir kavram da olamayacağını bilmeniz gerekir. Doğal sayıları N = { 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, … +sonsuz} şeklinde ifade edebiliriz. Burada bulunan “N” harfi doğal sayıyı ifade eder. Bazen soru kökünde “N” harfini görürsünüz.Bunu gördüğünüz zaman doğal sayı olduğunu anlamanız gerekir.

0 (sıfır) doğal sayı mı ?

Evet sorumuzun cevabını aslında yukarıda vermiştik üstü kapalı da olsa. Fakat matematik konusunda zayıf olan arkadaşlarımız belki anlamamıştır diye tekrarlayalım. 0 doğal sayıdır fakat bununla ilgili tartışmalar tabi ki mevcuttur. Okulda girdiğiniz sınavlar olsun,Kpss,Yks,Tyt,Ayt ya da kurum sınavlarına girdiğiniz zaman 0’ı koşulsuz şartsız doğal sayı olarak almanız gerekmektedir. Aksi halde soruyu yanlış çözersiniz. Bu arada sorunun cevabını öğrendiğinize göre birkaç önemli not paylaşmak istiyorum.Bu konuyu en azından yüzeysel olarak da anlamanız adına bu notları kafanızın bir köşesine not etmeniz sizin için daha iyi olacaktır.

Doğal sayıların özellikleri

  • En küçük doğal sayı “0“‘dır. Burası çok önemli bir nokta.Sınavlarda özellikle hatayı bu noktada yaparsınız.
  • En büyük doğal sayı + sonsuza kadar gideceğinden net bir şey söylenemez.
  • Doğal sayılar her zaman tam sayı olmak zorundadır.Virgüllü sayılar ve önünde – işareti olan sayılar(negatif sayılar) doğal sayı olamazlar.Zaten ilk maddede en küçük doğal sayının “0” olduğunu söylemiştik.
  • Negatif doğal sayı diye bir kavram olamaz.Okulda hocanız sizi şaşırtmak için bu kavramı kullanabilir
  • Her doğal sayı tam sayıdır.Fakat her tam sayı doğal sayı olamaz.Yukarıda belirttiğimiz gibi negatif tam sayılar doğal sayıya dahil edilemez.
  • Doğal sayılar “N” harfi ile gösterilmektedir.
  • Doğada karşılıkları bulunur.

Doğal sayı mı değil mi örnekler 

0 doğal sayı mıdır : Evet

5 doğal sayı mıdır  : Evet

15 doğal sayı mıdır : Evet

-20 doğal sayı mıdır : Hayır

(Çünkü önünde -işareti var yani negatif olduğundan doğal sayı değildir)

4,5 doğal sayı mıdır ? Hayır

 

Şimdilik vereceğimiz bilgiler bu kadar.Şu pandemi döneminde boş zamanlarınızı matematik çalışarak ve kitap okuyarak geçirmenizi öneririz.Matematiğinizi ve Türkçe dersinizi geliştirdiğiniz takdirde sınavlarda başarılı olmanız kaçınılmazdır.O yüzden şu dönemde okula gidemeseniz dahi bizim gibi internet üzerinden yayın yapan sitelerden ve uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Video desteği için youtube bulunmaz bir nimettir.Doğal sayılarla ilgili bilgi edinmek için youtube’a “Doğal sayılar” yazmanız yeterlidir. O yüzden ara ara sitemize girip cevap verilip verilmediğini kontrol edebilirsiniz.Hepinize iyi çalışmalar dileriz.Anasayfaya dönüş için : www.nettekiblog.net adresine tıklayıp içeriklere göz gezdirebilirsiniz. 0 (sıfır) doğal sayı mı konumuzun sonuna geldik.Yorumlarınızı esirgemezseniz seviniriz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.