Netteki Blog

vatan sevgisi ile ilgili kompozisyon

28.02.2023
456
vatan sevgisi ile ilgili kompozisyon

Bir Milletin Evi Olan Vatan
Üzerinde din, dil ve kültür birliği sağlayan bir milletin yaşamını sürdürdüğü toprak parçası Vatan’dır. Sadece üzerinde yaşadığımız bir toprak parçası değildir.

Uğrunda nice canlar verilen ve topraklar kazanılan, kendisine özgü bir bayrağı olan, milli marşı olan ve üzerinde yaşanılan sınırların çizilmiş toprak parçasıdır.

Millet için en kutsal değerlerden biridir. Bir ulusun insanını bağrına basan vatan, adeta bir ana kucağıdır.

Uzun tarihler boyunca vatan her zaman kutsal sayılmıştır. Vatan uğrunda birçok savalar yapılmış, pek çok kan dökülmüş ve vatan uğrunda birçok can feda edilmiştir.

Birçok edebi esere konu olan vatan, bir milletin yuvası olduğu sürece o milletin bayrağı dalgalanır.

Dalgalanan her bayrak ise o vatanın sahibinin kim olduğunu gösterir. Bağımsızca yaşayan bütün ulusların sahip olduğu bir bayrak mutlaka vardır.

Vatan bir milleti ayakta tutan milli birlik ve beraberliğini sağlayan ne önemli güçtür. Paha biçilmez bir sevgi olmakla birlikte; havadır, sudur, yaşama sebebidir, can’dır.

İnsanın içinde doğup büyüdüğü ana yurdu olan vatan için ölmenin yanı sıra yaşamanın da ayrı bir görev olduğunu bilmek gerekir.

İnsanların millet olma bilinciyle üzerinde yaşadığı toprak olan vatan, kültürle kazanan değerlerin toplamıdır.

Bir toprak parçasının vatan olabilmesi için yüzyılların geçmesi gerekir. Bazı topraklar bir halkın çoğunluğu oluşturmasıyla vatan olurken, birçok farklı coğrafya ve kültürden insanın bir araya gelmesiyle oluşan kozmopolit yapının eseri de vatan olabilmektedir.

Ülkemiz bu tarz vatan kavramına verilebilecek en iyi örnektir. Ülke ve vatan toprakları kutsal olarak görünmenin yanı sıra o ülkede yaşayan vatandaşlar tarafından dokunulmaz bir bütünlük olarak var olmaktadır.

Vatanını seven herkesin vatanı için üzerine düşen bütün görevleri yerine getirmesi mutlak bir zorunluluktur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.