Netteki Blog

Ülkemizde Obezite Ve İştah Kontrolü

28.02.2023
246
Ülkemizde Obezite Ve İştah Kontrolü

Günümüz dünyasında insanların, sağlıklı ve ideal beslenmesi gün geçtikçe zorlaşmaktadır.   Çünkü hayat artık olması gerekenden çok daha hızlı akmaktadır. Bu koşuşturmacaya yetişebilmek için insanlar fastfood denilen hazır ve hızlı servis edilen gıdaları tercih etmektedir. Bu gıdalar yeterince doyurucu olmadığı gibi daha fazla tüketilmesi için, dizayn edilmiş, birer truva atı gibi insanların iştah mekanizmalarını işgal etmektedir.

İştah açıklığı sorunu insanların büyük kısmının şikayet ettiği, ancak baskılama konusunda pekte becerikli olmadığı bir konudur.

Günümüzde birçok uzman iştah kesme yolları üzerine çeşitli araştırmalar yapmaktadır. Uzmanların; fizyolojik, nörolojik ve psikolojik tespitlerinin yanı sıra, birçoğunun üzerinde mutabık kaldığı konular sağlıklı, düzenli beslenme, bol su tüketimi, düzenli uyku ve düzenli sportif aktivitelerin en etkili iştah kesme yolları olduğudur.

İştah açıklığının kontrol dışına çıkması bilindiği gibi başta obezite, şeker hastalığı, vücutta aşırı yağlanma gibi insan sağlığını tehdit eden durumlara davetiye çıkarmaktadır.

Uzun lafın kısası; tüm insanlar, sağlıklı yaşam ve sağlıklı nesiller için biran önce iştah canavarıyla savaşmaya başlamalıdır.

Öncelikle mutfağın küçük çaplı bir sanat atölyesi olduğu unutulmamalıdır. İştah canavarıyla savaşa, işinin ehli olmayan sanatçılardan uzak durarak başlanmalıdır.

Yine yukarıda da bahsedildiği gibi fastfood tarzı sağlıksız gıdalardan uzak durma, sağlıklı ve düzenli beslenme, düzenli uyku, bol su tüketimi gibi konulara azami özen gösterilmesi de savaşta insanı güçlü kılacaktır.

Unutulmamalıdır ki; tüm bu mücadeleye rağmen hala iştah kontrol edilemiyorsa bir uzmana danışmak en doğru hareket olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.