Netteki Blog

Türkiye’deki Ekonomik Faaliyetler

28.02.2023
337
Türkiye’deki Ekonomik Faaliyetler

Ülkemizdeki ekonomik faaliyetleri sektörlere ayırarak incelememiz gerekir. Sanayi sektörüne bakacak olursak Cumhuriyet’in ilk yıllarında özellikle kömür, demir ve akaryatık gibi ürünlere öncelik verildiğini görebiliyoruz.

Günümüzdeki Türkiye’ye bakacak olursak kalkınmayla birlikte sanayi alanında otomotiv, uçak, beyaz eşya, demir çelik, giyim ve benzeri alanlarda ilerlediğini söyleyebiliriz.

Dünyanın en hızlı gelişme gösteren bir kaç ülkesi arasında olduğu için zaman içerisinde etkinliğini arttıracağını söyleyebiliriz.

Turizm sektöründeki faaliyetlerine bakacak olursak çok önemli turizm merkezi haline gelmiş olan bölgelerinden bahsedebiliriz.

1980 yılına geri gittiğimizde 326 milyon dolar olan turizm geliri son yıllarda 10 milyar dolar düzeyine kadar yükselmiştir.

Kaliteli tıbbi yardım imkanları olması, doğal güzellikler anlamında gezilebilecek çok fazla şehire sahip olması, fiyatların diğer Avrupa şehirlerine kıyasla daha makul olması Türkiye’nin turistik anlamda çekici gelmesinin nedenlerinden biridir.

Ayrıca Ortadoğu ve Avrupa arasında olduğu için her iki bölgeden de farklı turistleri çekebildiğini söyleyebiliriz.

Doğal kaynaklar anlamında incelersek 60’a yakın mineralin üretim yeri olduğunu belirtebiliriz. En önemli bor yataklarına sahip olan Türkiye, dünyanın % 70’lik rezervini de barındırmaktadır.

Demir, magnezyum, aliminyum gibi bir çok doğal kaynağın ihraç edildiğini de söyleyebiliriz. Türkiye her ne kadar kömür ihraç etse de Çernobil faciasının ardından pazarlara dökülen Sibirya kömürü çok ucuz olduğu için Türkiye’de ihraç edilen kömürlerin önüne geçmektedir.

Petrol ve doğalgaz ihraç etmesine rağmen ülkemizin OPEC’e üye olmadığını da söylemek gerekir.

Ucuz enerji kaynaklarına sahip olmak isteyen Türkiye bu anlamda kendisini geliştirmek için bazı çalışmalar yapmaktadır.

Hayvancılık anlamında baktığımız zaman küçükbaş ve büyükbaş hayvancılıkla kümes hayvancılığının yaygın olduğunu söyleyebilir, hayvancılık faaliyetlerinin daha çok Doğu kesimde yaygın olduğundan bahsedebiliriz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.