Netteki Blog

Trafik haftası ile ilgili yazı

28.02.2023
220
Trafik haftası ile ilgili yazı

Trafik Haftası her yıl 01 Mayıs 07 Mayıs arası tarihlerde kutlanır. Trafik Haftası olarak bilinse de haftanın tam adı Trafik ve İlkyardım Haftasıdır.

Ulaşım esnasında o anda olan tüm hal ve hareketler trafik olarak tanımlanır. Trafik ve İlkyardım haftasında amaç halkı bilinçlendirmek ve olası kazaların en aza indirilmesini sağlamaktır. Trafik kazaları insan kaynaklı veya insanın elinde olmadan gerçekleşen kazalardır.

Trafik haftasın da bir çok şehir ve ilçelerde stantlar açılır ve stantlarda trafik kuralları hakkında bilgilendirmeler yapılır.

Trafik haftasına özel broşürler bastırılarak halka ve okullarda öğrencilere dağıtılır. Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan görsel ve videolar eşliğinde hız kurlarına uyma, emniyet kemeri takma konusunda halk bilinçlendirilmeye çalışır.

Trafik haftası ile ilgili afişler asılarak halkın yoğun olduğu yerlere asılır. Okullarda da özel olarak kutlanan Trafik ve İlkyardım haftasına uygun derslerde konu olarak anlatılır ve öğrencilerin haftayı verimli olarak geçirmesi sağlanır.

Trafik kazalarında yaya kusurları her kazanın 10’da 1’inde rastlanır. Aniden yola çıkmak, araçlara ilk geçiş hakkını vermeden karşıdan karşıya dikkatsizce geçmek, yol ortasında yürümek gibi basit sebepler kazalara zemin hazırlar.

En büyük trafik kazalarının sebebi sürücülerden kaynaklanır ve ortalama 10 kazadan 9’u sürücü kusurundan kaynaklanır.

En yaygın sürücü kusurları ise hız kurallarına uymadan seyahat etmektir. Hızının azaltılması gerektiği yerlerde hızını azaltmadan araba kullanmak, yanlış şeritten gitmek, şerit değiştirirken kurallara uymamak, alkollü araç kullanmak ve ışıklı trafik işaretlerine uymadan hareket etmek gibi nedenlerde trafik kazası yaşanması kaçınılmazdır.

Trafik Haftası amacı yolcuları, sürücüleri ve yayaları bilinçlendirmek, farkındalık kazandırmak amacıyla kutlanır.

İlk yardım olarak da kutlanan haftada İlkyardımın nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirilmeler yapılır ve kaza anında hayat kurtarmak adına halkın bilinçlenmesi sağlanır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.