Netteki Blog

Telefonun İcadı İle İlgili Kısa Bilgi

28.02.2023
572
Telefonun İcadı İle İlgili Kısa Bilgi

İnsanlar yüzyıllardır iletişimi geliştirmenin yollarını aramaktadır. Bunun nedeni ise insanların iletişime olan ihtiyaçlarıdır.

Bu konuda en eski devirlerde bile işaretlerin olduğunu ve iletişimin bu işaretlerle sağlandığını söyleyebiliriz.

Alexander Graham Bell’in 1876 yılında telefonu icat etmesi ile iletişim konusu ciddi bir devrim yaşamıştır.

Sağırlarla ilgili çalışmaları bulunan Graham Bell, telefonu da bu çalışmalar sırasında icat etmiştir.

Seslerin havadaki titreşimini kullanan Graham Bell, ilk olarak armonik telgraf ismini verdiği bir düzenek üzerinde çalışmaya başlamıştır.

Yıllar süren çalışmaları sonucunda, elektrik akımını kullanarak konuşurken oluşan titreşimleri bu akıma benzetmeyi sağlamıştır. Daha sonra da telefonu icat ederek, tarihe adını altın harflerle yazdırmıştır.

Telefon ülkemize ilk olarak 1908 yılında gelmiştir ve ilk olarak santraller kullanılmıştır. Ankara’da 1926 yılında ilk otomatik telefon santralinin kurulması ile telefon ülkemizde daha fazla kullanılmaya başlamıştır. Bu olayın ardından ise Türkiye’nin pek çok yerinde telefon santralleri kurulmuştur.

Telefon günümüzde, ilk icat edildiği zamanlara göre oldukça farklı tasarım ve teknolojiler ile kullanılmaktadır.

Özellikle cep telefonları ortaya çıktığından beri, iletişim konusunda yine bir devrim gerçekleştiğini söyleyebiliriz.

Günümüzde neredeyse herkesin bir cep telefonu bulunmaktadır. Hatta bu sayı bazen birden fazla da olabilmektedir.

Telefon konuşmalarında kullandığımız “Alo” kelimesi, telefonun mucidi olan Alexander Graham Bell tarafından ortaya çıkmıştır.

Sevgilisinin ismi “Alessandra Lolita Oswaldo” olan Graham Bell telefonu icat ettikten sonra ilk hattı sevgilisinin evinden çekmiştir.

Yani ilk başlarda sadece 2 tane telefon olduğu için Graham Bell telefon çaldığında direkt sevgilisinin ismini söylemekteydi.

Daha sonra bu isim “Ale Lol Os” olarak kısaltılmaya başlandı. Daha sonra bu durum herkese yayıldı. Günümüzde birçok ülkede telefon açılınca “Alo” kelimesi kullanılmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.