Netteki Blog

Sultan Ahmet Camii’ni Kim Ne Zaman Yaptı

28.02.2023
333
Sultan Ahmet Camii’ni Kim Ne Zaman Yaptı

Sultan Ahmet Camii, Sedefkar Mehmet Ağa tarafından 1616 yılında yapıldı. Sedefkar Mehmet Ağa, Kanuni Sultan Süleyman devri içerisinde Rumeli’den İstanbul’a getirildi.

Devşirme olarak İstanbul’a getirilen Sedefkar Mehmet Ağa beş sene Acemi Oğlanlar Ocağı’nda yetişti.

Beş sene sonrasında Kanuni Sultan Süleyman’ın vefat etmesi ile birlikte yapılan türbede 1 sene bahçe bekçiliği yaptı.

Bu esnada talebelerin derslerine karşı gösterdiği ilgi hocaların da dikkatini çekti ve talebeler ile birlikte sınavlara tabii tutuldu.

Başarısı ile birlikte dikkat çeken Sedefkar Mehmet Ağa, Mimar Sinan’ın 1570-1589 yılları arasında öğrencisi oldu.

Mimar Sinan’ın vefat etmesinden sonra ise Mimar Davud, Mimar Dalgıç Ahmed Ağa’dan mimarlık dersleri almaya devam etti. Ardından Topkapı Sarayı Kapıcılığı yapmaya başladı.

Topkapı Sarayı kapıcılığından sonra 1597 yılında su yolları nazırlığı görevinde yer aldı. Bu görevler ile birlikte birçok kale teftişi yaptı ve Arabistan, Mısır gibi bölgelere gitti.

Bu alanlarda yeteri kadar ihtisas sahibi oldu ve su nazırlığı onun mimarlıktan önce yaptığı son görev oldu. Son olarak ise 1605 yılında Dalgıç Ahmet’in vefatı üzerine boş kalan Mimarbaşılılığına getirildi.

Bu görev ile birlikte ilk olarak Peygamber Fendimizin Kabr-i şerifini tamir etti. Ardından İstanbul’a geri döndü.

Sultan Birinci Ahmet mimarbaşıcılığında görev yapan Sedefkar Mehmet Ağa’ya bir camii yaptırmaya karar verdi. 1609 yılı içerisinde Sultan Ahmet Camii’nin temelleri atıldı.

Yedi yıl sonra 1616 yılında ise camiinin tamamı bitti. Cami inşasının mavi yapılması ile birlikte Avrupalılar tarafından cami Blue Mosque olarak bilindi.

Sedefkar Mehmet Ağa camii inşasının bitiminden kısa bir süre sonra ise 1618 yılı içerisinde vefat etti. Arkasında ise birbirinden farklı oldukça önemli eserler bıraktı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.