Netteki Blog

Su ile ilgili kompozisyon örneği

28.02.2023
1.531
Su ile ilgili kompozisyon örneği

Hayat Kaynağımız Su
Su insanlığın, doğanın hayvanların, kısacası tüm evrenin hayat kaynağıdır. Dünyada yaşayabilmemizin sebebi, daha doğrusu dünyanın yaşanılabilir bir gezegen olmasının sebebi sudur.

Bir insan 7 günden fazla susuz kalırsa hayatını kaybeder. Aslında yapısal olarak oldukça basit olan su iki Hidrojen bir Oksijenden oluşur.

Bu kadar basit bir birleşimin sonucunda ortaya çıkan hem renksiz hem kokusuz bu sıvı olmadan asla yaşam olmaz.
Su doğada katı, sıvı ve gaz halinde bulunabilir. Bu değişimlerin arasındaki en güzel özellik ise suyun donan buz kısmının su üzerinde yüzmesidir.

Soğuk havalarda akarsularda, göllerde suyun altındaki canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri açısından bu çok önemli bir özelliktir.

Buz olan kütle suyun altında değil de üstünde olduğu için su altı canlıları hayatlarına devam edebilirler.

Suyun hayat için önemi oldukça büyüktür. Ancak saf haldeki su mesela yağmur suları içilemez. Yağmur sularının toprağa düşüp minerallerle karışması sonucunda bizim içebileceğimiz kaynak suyu denilen su ortaya çıkar.

Bu yüzden bölgelerin farklılıklarına göre de içilebilir suyun kalitesi değişkenlik gösterir. Örneğin hava kirliliği ve inşaatlaşma yüzünden şehir içi bir alandan su çıkarılmaz.

Yüksek akarsuların ya da dağların bulunduğu yerlerden şişelenip hazırlanan suları satın alarak bu ihtiyacımızı gideririz.

Bitkiler, hayvanlar, çocuklar… Hiçbiri su olmadan büyüyemez ve yaşayamaz. Hayatımızda bu kadar önemli bir yeri olan su kaynaklarımız maalesef hava kirliliği ve küresel ısınma gibi nedenlerden dolayı azalıyor.

Doğanın ve yaşamın duraksamadan devam edebilmesi için daha bilinçli davranmak ve suyun bizim için ne kadar hayati bir önem taşıdığını bir an olsun unutmadan hareket etmemiz gerekir.

Sadece yaşadığımız dünyanın değil vücudumuzun bile önemli bir kısmının su olduğunu ve bizim bir parçamız olan suyun ne kadar önemli olduğunu unutmamalıyız.

Yorumlar
  1. izel dedi ki:

    tşk ederim çok bende bu kompozisyon sayesinde yarışta ilçede 1.oldum ve bilgisayar alım