Netteki Blog

Sorumluluk ile ilgili kompozisyon yazısı örneği

28.02.2023
2.022
Sorumluluk ile ilgili kompozisyon yazısı örneği

En Büyük Erdemlerden Biri: Sorumluluk
Bir işi yapmakla görevlendirilen kişinin, işi verilen kurallar ve verdiği sözlere uygun şekilde ve zamanında tamamlamasıdır. Ancak sorumluluk bir borç ya da görev değildir.

Sorumluluk kişilik sahibi her insanda bulunması gereken ve insanların size güvenmesini sağlayan en büyük etmenlerden biridir. Kişiliğin oluşmasında sorumluluğun çok büyük yeri vardır.

Sorumluluk sahibi bir insana her şeyinizi emanet edebilirsiniz. Sorumluluk sahibi insanlar sağlam karakterli ve verdikleri sözlerini yerine getiren insanlardır.

Aslında her insan sadece yaptıklarından değil, yapmadıklarından da sorumludur. Sadece bir görevmiş ya da yapılması zorunluymuş gibi sorumluluklarımızı yerine getirmek yanlış olmasa da eksik bir durumdur.

Kısacası değiştirebileceğimiz ya da müdahale etmemiz sonucunda daha iyi sonuçların ortaya çıkabileceği her duruma karşı sorumluyuzdur. İyi bir insan olmak göreceli bir kavram olsa da, toplumun ahlak kurallarına ve etiğe göre iyi bir insan olmak budur.

Bir haksızlığı engelleyebilecekken sırf tanımıyoruz diye sokaktaki bir insanı savunmadan öylesine yanından geçip yaşadığı haksızlığa karşı susmamalıyız.

Her insan her insanın sorumluluğu altındadır. Ya da bir sokak hayvanına zarar verilmesini, işkence edilmesini sizinle bir alakası olmadığını düşündüğünüz için savunmamazlık yapmamalısınız.

Sorumluluk bilinci ve aslında sorumlu olmadıklarımızdan da sorumlu olduğumuz bilinci küçük yaşlarda öğrenilecek bir durumdur. Bunlar anne ve baba tarafından öğretilir.

Anne ve babasından sorumluluk bilincinin öğretilmediği çocuklar bunu öğretmenlerinden, ya da daha ileriki yaşlarda yaşayarak öğrenirler. Her insanın hayatında en az bir kere sorumluluk bilincini öğrenmesi ya da bir örneğiyle karşı karşıya kalmaması mümkün değildir.

Sorumluluk almayı öğrendiğinizde işinizde, arkadaşlıklarınızda, ilişkilerinizde güvenilir bir insan olmayı hak kazanmışsınız demektir. Ya da aynı testi siz de insanları tanımak ve ölçmek için hayatınızın çoğu alanında kullanabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.