Netteki Blog

şiir ile ilgili kompozisyon

28.02.2023
617
şiir ile ilgili kompozisyon

Şiir yazan kişilerin yaşamış oldukları acılar, üzücü durumlar, kayıp ve telaş oluşturabilecek özellikler tamamen genele uygun şekilde değerlendirilebiliyor.

Herkesin o anki psikolojisinin incelenebilmesi mümkün olmadığı için, kağıda geçirilen eserler üzerinden bir inceleme yapılabilmektedir.

Yazımı okunuşundan çok daha kolay olduğu anlaşılabilen özelliklerle ilgili çalışmalar yürütülmeli ve temel yapısı hakkında da bilgi sahibi olunabilmesi gerekiyor.

Eğitim bilgilerinin hiçbir öneminin bulunmaması ve tamamen duygu yüklü değerlerle oluşturulması da şiirlerin önemini arttıran temellerden sadece bir tanesidir.

Okurken ise belirli bir hitap ve duygu yükü aktarma yeteneğinin bulunması gerekiyor. Bununla birlikte şiir de net olarak anlaşılabilecektir.

Çoğu şairin kendi veya başkasının şiirini okumaya yeltenmediğini görürsünüz. Hiçbir zaman kendilerini tanıtmaya veya başkalarına ispatlamaya kalkışmayan kişilerin aynı zamanda duygularını vurgulamaya da ihtiyacı yoktur.

Böylelikle hem kendilerini ve iç dünyalarını kağıda geçirerek sadece kendileri anlayabilecek, aynı zamanda da aynı duyguları tekrar yaşamayacaklardır.

Zaman içerisinde bir duygunun değişimi, verdiği acı, hissettirdiği duygular ve önemi farklılık kazanabilir.

Bunun son derece normal olduğunun biliniyor olması, şairlerin de o anki duygularını kelimeler aracılığıyla kağıtlara aktarmasını mümkün kılıyor.

Okuyucular kendi anladıklarını, anlatılmak istenenlerle ilişkilendirerek ortaya sesli bir mesaj çıkarmaktadırlar.

Böylelikle zihinde canlandırılabilecek duygularla birlikte, şairin o anki duygu yükü çok daha net şekilde anlaşılabilecektir.

Kişinin yaşadıklarının gerçekliği de söylediklerinde değil, yazdıklarında gizlidir. Konuşmakta zorlanan, çekinen veya değmeyeceğini düşünen insanlar kendilerini anlatmakta da zorlanabilirler.

Yazı yoluyla iletişime geçilmesini sağlayan şiirler de hem duyguların hem de düşüncelerin harmanlanarak ortaya konulabilmesi açısından önemli sonuçlar barındırmaktadır.

Bundan dolayı okuyanlar ve yazanlar arasındaki farklar, anlam çıkarmak isteyenler ve anlam oluşturanlar arasındaki fark kadar açıktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.