Netteki Blog

Rezene Çayının Faydaları Nelerdir Maddeler Halinde Yazımızda

28.02.2023
271
Rezene Çayının Faydaları Nelerdir Maddeler Halinde Yazımızda

Ana vatanı Akdeniz ve yakın doğu olan rezene, maydanozgiller familyasındandır.  Ortalama 110-130 cm uzunluğunda yeşil gövdeli, çok dallı, ince yaprakları olan ve hoş koku yayan bir bitkidir.

Rezene çayının faydaları, insan sağlığı üzerinde yüzyıllardır bilinmektedir.  Çeşitli hastalıkları ertelemek, geçirmek için uzun yıllardır kullanılan Allah’ın yarattığı eşsiz bitkilerden sadece biridir.

Rezene çayının halkımız arasında en bilinen özelliği bağırsak gazlarını hafifletmesidir. Aynı zamanda iyi bir sakinleştirici olan rezeneyi rahat uyumak içinde kullanan kişilerin sayısı azımsanmayacak kadar çoktur.

Doğum yapan annelerimizin bebeğinin ilk günlerde yaşadığı sıkıntıları az da olsa gidermek için bebeklerine rezene çayı verdikleri bilinmektedir.  Ayrıca rezene çayını içen emziren annelerin sütlerinde artış olduğu da yine bilimsel çalışmalar doğrultusunda gözlemlenmiştir.

Rezene çayının içeriğinde bulunan A, B, C, PP, P vitaminleri çinko,  selenyum, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, bakır, sodyum, sakkarit, kalsiyum uçucu yağlar, manganez ve dahi saymadığımız birçok vitaminden dolayı insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır.  Geçmişten beri bilinen ve kullanılan faydalarını sizler için derlemeye çalıştık.

Rezene Çayının Faydaları;

Öksürüğü giderir.

Sindirim bozukluklarının giderilmesinde yardımcı olur.

Uykusuzluğa iyi gelir sakinleştirici etkisi vardır.

Böbrek taşlarının düşürülmesinde yardımcı olur.

Kronik kabızlığın giderilmesinde etkilidir.

Safra kesesi ve sindirim organları hastalıklarının tedavisinde  yardımcıdır.

Karaciğer hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Düşük asitli gastritlerde fayda sağladığı görülmüştür.

iltihaplı hastalıkların tedavisi için kullanılır.

Safra söktürücü etkisi vardır.

Terletici, idrar söktürücü olarak bilinir.

Rezene Çayı Nasıl Yapılır?

Bitki çayı için en iyi demlenme yöntemi suya salınmadır. Taze olarak yapıp tüketmenizde fayda vardır. Önce 1 litre kaynamış suyumuzu demleyeceğimiz kabın içerisine alalım.

Cam ya da porselen demlik tercih edebiliriz. Suyumuzu demliğe ilave ettikten sonra 1 yemek kaşığı kadar rezene bitkisini süzgecimizin içine koyup, kaynamış suyun içine salıyoruz.  5- 10 dakika rezene çayının demlenmesi yeterli bir süredir.

Daha uzun suyun içinde bırakacağınız bitki çayınızın acımasına sebep olabilir. Her şeyin fazlasının zarar olduğu unutulmamalıdır.

Yetişkinlerde gün içinde 2 fincan, bebeklerdeki hazımsızlık giderilmesi içinse 3-4 çay kaşığı tavsiye edilir. Tansiyon hastaları, bu tarz bitkilere daha önce alerjik reaksiyon göstermiş kişilerin rezene çayı kullanırken dikkatli olmaları gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.