Netteki Blog

Peynirin Küflenmesi Nasıl Engellenir?

28.02.2023
446
Peynirin Küflenmesi Nasıl Engellenir?

Besin maddelerinde görülen küflerin genellikle mikroskobik mantar türlerini içeriyor. Küflerin erimeleri için suya ve besinlere ihtiyaçları bulunuyor. Bu nedenle besinler küflerin üremesi için gerekli koşulları sağlayan en önemli etkenlerdir.

Küfler, yaşamaları için ideal yerler bulduklarında çok kısa bir sürede yayılma eğilimi gösterirler. Besinler uygun olmayan koşullarda saklandıklarında üzerlerinde küf tabakaları meydana gelir.

Peynirler protein ve su gıdaları bakımından oldukça yüksektir. Bu nedenle küflenmeye en yatkın besinler arasında bulunurlar.

Bazı peynirler özellikle küflendirilseler de normal şartlar altında peynirlerin küflenmemeleri gerekiyor. Saklanan peynirlerde küflenmenin önüne geçilmesi için bazı püf noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.

Peynirin Küflenmesini Engellemek İçin Neler Yapılır?

Peynirin küflenmemesi için yapılacak ilk işlem satın alınır alınmaz eve getirildiğinde mutlaka buzdolabında muhafaza edilmesidir.

Peynirin uzun bir süre sıcak bir ortamda bulunmaması aksine serin ortamda bulunması küflenmesini engelliyor. Peynirin ideal saklanması gereken sıcaklığı 2 ile 4 derece arasıdır.

Tüm bunların yanı sıra peynirlerin ambalajları tüketilene kadar peynirin üzerinde olması gerekiyor. Tüketilecek kadar peynir alındıktan sonra peynir ambalaja yeniden sarılmalıdır.

Salamura içerisinde muhafaza edilen peynirlerin salamuraları azaldığında evde tuzlu su ile salamura yapılmalıdır.

Tüketilmek için sofraya konan ve uzun süre oda sıcaklığında bekletilen peynirler yeniden peynir kalıbına konmamalıdır.

Bu durum oda sıcaklığında peynirde meydana gelen bakterilerin peynir kabındaki peynire ulaşmasını sağlayacaktır. Bu nedenle her zaman tüketilecek oranda peynir çıkartılmalı geri kalanı peynir dolabında bekletilmeye devam edilmelidir.

Sofraya konan ancak tüketilmeyen peynir ayrı bir kaba konarak muhafaza edilmelidir. Kaşar peynirinin küflenmesini engellemenin en etkili yöntemi kaşar peynirinin kenarlarının tereyağı ile kaplanmasıdır.

Peynirin küflenmemesi için belirtilen bu özelliklere dikkat edilmesi gerekiyor. Küflenen peynirlerin tatlarında belirgin bir değişim oluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.