Netteki Blog

Peygamberimizin Hayatı Kısa

28.02.2023
344
Peygamberimizin Hayatı Kısa

20 Nisan 571 yılında Mekke’de doğan Hz. Muhammed’in annesinin adı Amine, babasının adı Abdullah’tır. Babası O doğmadan önce ölmüştür.

Süt annesi olan Halime 4 yaşına gelinceye kadar Hz. Muhammed’e bakmıştır. 6 yaşına geldiği zaman annesi de vefat etmiştir.

Bu zamandan sonra da kendisinde dedesi Abdulmuttalip bakmaya başlamıştır. 8 yaşına geldiğinde dedesi de vefat edince Peygamber Efendimize amcası Ebu Talip bakmaya devam etmiştir.

25 yaşında Hz. Hatice ile evlenmiştir. 40 yaşında olan Hz. Hatice’den 6 çocukları olmuştur. Çocuklarından Hz. Fatma hariç bütün çocukları Peygamber Efendimizden önce vefat etmişlerdir.

Hz. Hatice aynı zamanda İslam’a giren ilk insan olarak; dürüstlük, asalet, fedakarlık ve üstün ahlak sıfatlarını simgeleyen Haticetül- Kübra yani Büyük Hatice lakabını almıştır.

Peygamber efendimiz 35 yaşına geldiğinde Kabe hakemliği yapmıştır. Burada yapmış olduğu bu görevle de bütün Mekkelilerin saygısını kazanmıştır.

O dönemlerde, Hz. İsa’dan beri yaklaşık olarak 600 yıldan beri peygamber gelmemişti. İnsanlık, bir rehbere ve bir Peygambere muhtaçtı.

İlahi kitaplar değiştirilmiş, manevi ve ahlaki değerler tamamen bitmişti. Çirkin işler son derece yaygınlaşmıştı. İnsanlar köle olarak satılmaya, kız çocukları ise canlı canlı toprağa gömülmeye başlanmıştı.

Peygamber Efendimiz bütün bu çirkin işlerden uzak duruyordu. Özellikle 35 yaşından sonra sık sık Mekke’nin dışına çıkıyor ve Hira Mağarası’nda yalnızlığa çekiliyordu.

40 yaşlarına geldiği zaman Hira Mağarası’ndayken Cebrail (as) O’na görünüp ’’OKU’’ dedi. O’da okuma bilmeği cevabını verdi.

Bu durum birkaç kez tekrarlanınca ’’ne okuyayım’’ diye sordu. Cebrail (as)’da Yaratan Rabbinin Adıyla Oku.. diye başlayan ALAK Suresi’nin ilk 5 ayetini kendisine bildirdi.

Bu olayla birlikte Peygamber Efendimizin Peygamberlik görevi başlamış oldu.

Bu vahyin sonunda kendisine ilk inananlar arasında; Hz. Hatice (hanımı), Hz. Ebubekir (arkadaşı), Hz. Zeyd (köle olarak alıp sonradan serbest bıraktığı kişi) ve Hz. Ali (amcası Ebu Talip’in oğlu) bulunmaktadır.

Peygamberimiz ilk 3 yıl boyunca insanları gizlice İslam’a davet etti. Bu zamandan sonra herkesi açıktan açığa İslam’a davet etmeye başladı.

Doğru yola ulaşmak isteyenler, Müslüman olmak istemeyenler tarafından çok çeşitli işkenceler gördü.

Bunun üzerine Peygamberimiz Habeşistan’a gitti ve bu O’nun ilk Hicret’i oldu. Bu Hicret 615 yılında olmuştur.

Peygamberimiz 13 yıl boyunca Mekkelileri İslam’a çağırdı. Bu sırada Müslümanlara yapılan eziyet hiç bitmemiş gün geçtikçe de artmıştı.

Bunun üzerine Allah’tan gelen izin üzerine Peygamber Efendimiz Medine’ye hicret etmeye karar verdi.

Mekkeliler Müslümanların Medine’de yaşamalarını istemiyorlardı. Kimseyle savaşa girmek istemeyen Peygamberimiz Allah’tan gelen izin üzerine Mekkelilerle 3 önemli savaş yaptı.

  • Bedir Savaşı ( Mart 624 )
  • Uhud Savaşı ( Mart 625 )
  • Hendek Savaşı ( Mart 627 )

Hicretin 10. Yılında Veda niteliğinde yaptığı son konuşma ile ( Veda Hutbesi ) son haccını yapan Peygamber Efendimiz 8 Haziran 632 yılında vefat etmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.