Netteki Blog

Patroklos Kimdir Kısaca

28.02.2023
443
Patroklos Kimdir Kısaca

 Patroklos Yunan Mitolojisi’nde ismi geçen birisidir. İlyada Destanı’nda kuzeni Aklileus ile birlikte gençliğini geçiren, Agememnon önderliğinde Truva Savaşı’na katılan bir gençtir.

Akhilleus’un kuzeni olduğu varsayılır. Sarayda birlikte büyümüşler ve İliada’da genelde ikisinin arkadaşlıklarından bahsedilir.

Patroklos Menoitos’un oğludur. Patroklos ve Akhilius Aktor ve Aigina’nın soyundandırlar. Destanda Patroklos’un küçük yaşta yanlışlıkla birini öldürmesi sonucunda saraya gönderilip burada yaşamına devam etmesi ve Aklileus’la olan dostluğu anlatılır.

İlyada Destanı’nda Patroklos’tan sürekli Akhilius’la birlikte söz edilir. Genelde ikisinin birbirlerine karlı olan dostukları, yiğitlikleri ve maceraları anlatılır.

Patroklos’un bir adam öldürdüğü zaman Akhilius’a sığınması, Akhileus yerine savaşması ve onu sürekli kollaması destanda uzun uzun yer alan bölümlerdir.

Truva Savaşı’nda da bu iki kuzen birlikte savaşmıştır. Birden Truvalılar kampı ateşe verip yağmalamaya başlayınca şaşkına dönen PatroklosAkhileus’un zırh ve miğferini alarak Truvalıların üzerine atını sürmüş ve Truvalılar da Patroklos’u Akhileus sanmışlardır. Sonunda Patroklos Herkül tarafından öldürülmüştür.

Akhileus ise kuzeni ve en yakın arkadaşı olan Patroklos’un yasını tutmuş, Hektor’a karşı kinlenmiştir. Daha sonra hem kuzeninin kanının öcünü almak, hem de silahlarını Hector’dan geri almak için gidip Hector’a saldırır ve Hector’u öldürür. Patroklos için güzel bir mezar yaptırılır.

Hikayenin sonunda ise Yunan’lılar Patroklos için güzel bir cenaze hazırlarlar ve Truva’lılar ise Hector’un cenazesini ancak fidye karşılığında geri alabilir.

Hector’un cansız bedenini şehirde arabaya bağlayarak üç kez dolaştırırlar. Böylesine entrikalı bir öykü olan Homeros’taki karakterlerden biri olan Patroklos genelde hikaye boyunca yiğit, korkusuz ve amansız bir savaşçıdır.

Akhileus ve patroklos olayı birçok sanat eserinde yer bulmuş önemli bir olaydır. Haya Vatikan’daki en süslü ve en beğenilen kabartmaların birinde de bu konu işlenmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.