Netteki Blog

Öznel ve nesnel yargı nedir? Örnekleri ile birlikte açıklaması

28.02.2023
595
Öznel ve nesnel yargı nedir? Örnekleri ile birlikte açıklaması

Nesnel ve öznel yargı nedir ? ; Herkes için aynıdır ve kanıtlanabilir veya doğrulanabilir olanlara nesnel yargı denir. Ama bunun tam tersi oluyorsa o zaman öznel yargı olmaktadır. Şimdi aşağıya bazı örnekler verdim ve açıklamasını yaptım bu şekilde daha iyi anlayabilirsiniz.

Türkiye’nin başkenti Ankara’dır.

Açıklama : Bu yargıda bir kişinin görüşü yoktur yani kişiden kişiye değişmiyor.  Herkes için geçerli bir yargıdır bu yüzden cevabımız NESNEL YARGIDIR.

Kapadokya’da tatil yapmak çok zevklidir.

Açıklama : Bu cümlemizde ÖZNEL YARGI vardır. Çünkü yargımız kişiden kişiye değişiyor.

Nesnel ve Öznel Anlatım Tanımı

Eğer bir yargı kişiden kişiye değişiyorsa ve yorum katılıyorsa bu özneldir. Ama herkes için geçerli ve kişiler o yargıya yorum katamıyorsa o zaman nesnel yargı oluyor.

Nesnel ve Öznel Yargılar İle İlgili Örnekler

Nesnel Olanlar ;

İstanbul en çok nufusu olan ilimizdir

Nufusu en kalabalık ilimiz İstanbuldur.

Komşu komşunun külüne muhtaçtır

Şiir yazamak bir tutkudur

Öznel Olanlar ;

Ben şiir yazmayı severim

Voleybol en faydalı spordur

Operayı en güzel İtalyanlar okur

Babam en çok sevdiği köy kuşkonağıdır

Tc kimlik no numarası ile bir kişinin icra bilgilerine ulaşılabilir mi? Öğren

Bu yazımızda TC Kimlik numarası ile bir kişinin icra bilgilerine ulaşılabilir mi ? açılmış bir dava var mı bu sorunun ayrıntılarına hep beraber bakacağız. Şimdi açılmış bir dava ve icra takibi var mı yok mu bunu öğrenmenin birçok yolu vardır. İşte o yollar ;

  • İcra takibi için UYAP sistemi kullanılmaktadır.
  • İnternet aracılığı ile UYAP sistemi sayesinde hakkınızda açılan bir dava veya icra takibi var mı bunu öğrenebilirsiniz.
  • Bir diğer yöntem ise GSM ile cep telefonunuza gönderilen SMS oluyor. Bu şekilde Türkiye gelenlinde hakkınızda açılan herhangi bir dava veya icra takibi var mı rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Bu servisten yararlanmak istiyorsanız o zaman UYAP SMS bilgi sistemine arkadaşlar kayıt olmanız gerekiyor. Peki bunu nasıl yapacağım ve benden ne kadar ücret kesecek aşağıda ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor ;

Aşağıdaki işlemleri yaptıktan sonra mesajı 4060’a göndermeniz gerekiyor.

Sisteme abone olmak için şunu yapmalısınız ilk olarak TC kimlik no Abone olacak. Yani örnek verecek olursak 1234576432 Abone gibi.

Eğer sadece kendinizle ilgili değişikliklerden haberdar olmak istiyorsanız da kodun başına KİŞİSEL eklemeniz gerekiyor. O da şu şekilde olacak TC KİMLİK NUMARANIZ ABONE yazın ve sonra  4060’a gönderin. Örnek ; 1234981235 KİŞİSEL ABONE böyle.

Ücret olarak 7 SMS olacağı için sizden 14 TL alacaktır.

oznel-ve-nesnel-yargi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.