Netteki Blog

Oya Örnekleri Resimli ve Güzel

28.02.2023
476
Oya Örnekleri Resimli ve Güzel

Eski zamanlardan günümüze ulaşan en güzel adetlerden biridir el işi. Annelerimizin hatta büyüklerimizin akşam saatlerinde bir araya geldiklerin de sıklıkla yaptıkları el işi çalışmaları arasında ilk sırada tığ işi yer alırken örgü ve iğne oyasının da yapılma oranları oldukça fazlaydı.

Çok eski yıllarda ise genç kızların eli işi kurslarına gitmeleri kendi çeyizlerine kasnaklara geçirilerek yaptıkları iğne oyaları ile komşu teyzeleri kendilerine beğendirmeleri günümüzde bazı filmlerde ve dizilerde işlenene konulardandır. Eski yıllarda her genç kız bir el işi tekniği muhakkak bilirdir.

Günümüze geldiğimizde ise durum eskilere nazaran biraz farklı. Günümüzde genç kızların her biri el işi tekniği biliyor desek yanlış bir bilgi sunmuş oluruz.

Fakat yetenekli ve kabiliyetli olan ve el işi konusunda oldukça başarılı hünerli olan genç kızlarımız da yok değil. Özellikle zor olan iğne oyası ve tığ tekniği ile yaptıkları farklı çalışmalarla kadın programlarında ve internet sitelerinde gündeme gelmektedirler.

Yapılan çalışmalar içerisinde özellikle yazma kenarlarına yapılan iğne oyaları dikkat çekmektedir. Birbirinden farklı renkler kullanılarak yapılan yazmalar günlük yaşam içerisinde sadece kapalı hanımların kullandığı bir giysi olmanın dışında aksesuar olarak çalışan hanımlar ve genç bayanların boyunlarını da süslemektedir. Yazma kenarlarında farklı modellerin bulunması da bu alana olan ilgiyi arttırmaktadır.

Sırf dantel işlemeleri olan modeller dışında özel iplerle yapılan simli iplerle göz kamaştıran yazma modellerini görebilirsiniz.

İğne oyası tekniği dışında tığ tekniği ile yapılan havlu kenarları ve yazma modellerinde son yıllarda boncuklarında kullanımı artmaktadır.

Boncukların renkleri ve işlemelerine göre yazmalara ağır bir hava verebildiği gibi spor bir görünüm de katabilmektedir. Havlu kenarlarında da boncuk işlemeleri oya modelleri özellikle son yılların çeyizlerinde sıklıkla kullanılan seçeneklerdir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.