Netteki Blog

Oruçluyken Vücut Temizliği Yapılır Mı?

28.02.2023
319
Oruçluyken Vücut Temizliği Yapılır Mı?

Ramazan ayları içerisinde 30 gün boyunca Müslüman ülkelerin yaptığı oruç tutma durumlarında birçok Müslüman oruç tutarken yapıp yapamayacakları konusunda merak etmektedirler.

Oruç tutmanın amacı nefsini köreltmek ve açlık ile başa çıkabilmek, açken sinirlerini, sabrını kontrol etmek ve dünya üzerinde aç kalan insanların ne durumda olduklarını anlayabilmektir.

Bu amaç doğrultusunda sahur vaktinden iftar vaktine kadar olan süre zarfında su dâhil olmak üzere vücuda yiyecek ve içecek alınmaması gerekmektedir aksi halde oruç bozulmakta bilerek yapılması halinde ise İslami anlamda cezası bulunmaktadır tek bir gün orucun bozulmasının.

Bunlar içerisinde oruçluyken yapabileceğiniz günlük yaşamanıza devam edebileceğiniz bazı durumlarda söz konusudur. İşinize rahatlıkla gidip gelebilmektesiniz.

Ev hanımları yemeklerini yapabilmektedirler. Duş alabilmektesiniz. Abdest alıp namazlarınızı kılabilmektesiniz. Bunların yanı sıra yapmamanız gereken de bazı durumlar söz konusudur.

Yaptığınız takdirde orucunuzun bozulma durumu söz konusu olabilir hatta riske atabilirsiniz. En başta düzenli almanız gereken ilaçlar varsa almamanız gerekmektedir oruçluyken.

Diş fırçalama işlemini yaparken dikkatli olmalısınız mesela. Ağzınıza su alıp çalkalayabilir fakat suyu yutmanız halinde yanlışlıkla bile olsa orucunuz bozulmaktadır.

Tüm bunlar dışında en merak edilen özellikle de hanımların merak ettiği bir konu vücut temizliğinin yapılmasıdır.

Acil bir durum söz konusu olduğu ve vücut temizliğinin yapılması gerektiği durumlarda oruçlu olunması buna engel midir değil midir sorusu ramazan aylarında sıkça sorulmaktadır.

Oruç tutarken beylerin ya da bayanların fark etmeden vücut temizliği yapmaları oruçlarını bozan ya da engelleyen bir durum değildir.

Kişiler bu durumdayken rahatlıkla kişisel temizliklerini yapabilirler ve oruçlarını tutmaya da devam edebilirler.

Temizlik sonrasında duş alma isteği doğacaksa burada ağıza su alınmaması ve yutulmaması gerekmektedir. Buna dikkat ederek temizlik sonrası duş da alına bilinmektedir oruçluyken.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.