Netteki Blog

Muhabbet Kuşu Mantar Hastalığı İnsana Bulaşır Mı?

28.02.2023
8.667
Muhabbet Kuşu Mantar Hastalığı İnsana Bulaşır Mı?

Muhabbet kuşu sahiplerinin en dikkat etmeleri gereken konulardan biri kuşların sağlıklarıdır. Sıklıkla görülen kuşlarda mantar hasatlığının birden fazla nedeni olabilmektedir. Bunların bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Hijyen olmayan ve açıkta satılan yem kullanımı,

Uzun süreli antibiyotik kullanımı,

Kaliteli su verilmemesi durumu,

Hatalı beslenme izlenmesi,

A vitamini kullanımının yetersiz yapılması,

Taravma nedenleri,

Kuşla aynı ortamda sigara içilmesi,

Kuşun ellerin yıkanmadan ellenmesi,

Aşırı sıva hava ve nemli havalar,

Bağışıklık sistemi zayıf olan kuşlarda sık sık görülen bir hasatlıktır.

Mantar durumu kuşlarda ilk gagalarda oluşmaktadır. Ayaklara doğru ilerleyen bir hasatlık çeşididir.

Müdahale edilmesi halinde atlatılan bir durum olup sorun yaşanmamaktadır fakat fark edilmeyip müdahale edilmediği durumlarda kuşların hava keselerine sıçrayarak ölümlerine neden olmaktadır.

Mantarın geç tedavi edilmesi durumunda da kuşunuzda kalıcı bazı hasarlar görülmektedir. Örneğin gaga tahribatı, akciğerde hasar, tırnak düşmesi gibi durumlar geciken tedavilerde sık karşılaşılan durumlardır.

Kuşlarda Mantar Hasatlığının İnsana Bulaşma Durumu

Kuş besleyen kişilerin kuşlarının hastalanması ve mantar durumunun ortaya çıkması ile en merak ettikleri ve endişe duydukları konulardan biridir bulaşma ihtimali. Özellikle de çocuklu olan ailelerin sık sık yaşadıkları bir tedirginliktir.

Kuşlarda oluşan mantar hastalığı ile insanlarda meydana gelen hastalık türü birbirinden farklıdır. Fakat bu durum kesinlikle mantar hasatlığının bulaşmadığı anlamına da gelmemektedir.

Bu durum karşısında ise yapılması gereken kuşunuzla temas ederken ve kafesini temizlerken eldiven kullanmanız ve durumu fark ederek etmez hemen tedaviye başlamanızdır.

Uzman bir veteriner hekime başvurarak tedaviye başlayabilirsiniz. Çoğunlukla antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.

Burada önemi olan bir diğer konu ise mantara neden olan durumun tespit edilip ortadan kaldırılmasıdır. Aksi halde sık sık tekrarlayacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.