Netteki Blog

Midenin Görevleri Maddeler Halinde

28.02.2023
423
Midenin Görevleri Maddeler Halinde

Sindirim sisteminin en önemli organı olan mide, vücudun ihtiyaç duyduğu her şeyi parçalayıp kana karışmak üzere bağırsaklara gönderir. “J” şekline benzeyen mide, sindirimin tek organı değildir. Aslında sindirim daha ağızda başlar.

Burada dişlerle parçalanan yiyeceklerden nişastanın sindirimi ağızdan başlar. Daha sonra yemek borusundan mideye gelen yiyecekleri mide asitler ve diğer sindirim sıvılarıyla yavaş yavaş sindirmeye başlar.

Önce gelen gıdaların cinsine göre mide farklı özelliklerde sıvılar salgılar. Bu sıvılar asit özellikte olduğu gibi bazik özellikte de olabilir.

Daha sonra bu sıvılarla uzun ve yavaşça kasılıp gevşemelerle mide duvarı yiyecekleri bulamaç haline gelene kadar karıştırır. Bu işlen birkaç saat sürer.

Midenin içinde bir astar tabakası bulunur. Bu tabaka mide sıvılarından ve asitlerden mideyi korur ve sürekli yenilenir.

Burada bulamaç haline gelen besinleri daha sonra on iki parmak bağırsağına gönderir. Ardından gıdalardaki yararlı maddeler bağırsaklarda emilir.

Ancak bu sırada mide farklı işlevler daha yapar. Bunlardan birisi de mide içindeki mukoza ile kaplı dokuların salgıladığı bikarbonat yönünden zengin sıvılardır.

Bu sıvılarla mide astarı korunur ve mide içindeki sıvıların mideye zarar vermesi engellenir.

Her 20 saniyede bir mide kasılır. Bu sayede yiyecekler ve sindirim sıvıları karışır.

Eğer bu sırada bir sorun çıkmazsa sindirilen besinler mide kapaklarının açılmasıyla bağırsaklara gönderilir.

Mide ile bağırsakların arasında iki ayrı kapakçık olmasına rağmen yemek borusu ile mide arasında kapakçık bulunmaz.

Bu sayede midede meydana gelen olumsuz bir durumda mide içindekileri kusma yoluyla atabilir.

Ayrıca sürekli yemek, aşırı derecede asitli veya gazlı yiyecekler, işlenmiş gıdaların çok tüketimi mide içindeki zarın bozulmasına neden olur. Bu da ülser veya reflü gibi sorunlara yol açabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.