Netteki Blog

Melisa Çayı Nedir? Nasıl Demlenir? Kısaca Faydaları

28.02.2023
273
Melisa Çayı Nedir? Nasıl Demlenir? Kısaca Faydaları

Melisa çayı melisa bitkisinin kurutulması ile demlenen bir çaydır. Melisa diğer adıyla limon otu, nane ailesine yakın boyu 1,5 metreye kadar uzayabilen bir bitkidir. Baharın başından yaz sonlarına kadar yaprakları toplanıp kurutulabilir. Taze yaprakları da kuru yapraklar gibi demlenebilir.

Melisa çayı nasıl demlenir?

Taze melisa yapraklarından veya kuru melisa yapraklarından çay demlenebilir. Taze yaprak kullanılacak ise 1 kahve fincanı sıcak suya 1 tutam kadar taze yaprak atıp 5 dakika kadar beklemek gerekir.

Demleme usulü yapılacak ise 4 su bardağı suyu 1 yemek kaşığı dolusu kurutulmuş melisa yaprakları ile 3 dakika kadar kaynatmak gerekir.

Bardağa bir süzgeç yardımıyla çay süzülerek alınırsa yaprak tortuları çaya karışmaz. Melisa çayı sıcakken içilebildiği gibi soğukken de içilebilir. Tadı buruk olduğundan arzuya göre şeker ilave edilebilir.

Melisa çayının faydaları

1. Sinirler üzerinde sakinleştirici etkisi vardır. Bu bakımdan sinir hastalarında ve epilepside faydalı olduğu söylenir.

2. Uyku sorunu çekenlere yatıştırıcı etkisi ile yararlıdır uykuya geçişi hızlandırır.

3. Mide sorunları ile sindirim güçlüğü çekenlere soğuk melisa çayı tavsiye edilir.

4. Ateş düşürücü etkisi ile iyileşme dönemlerinde soğuk algınlığı hastalıklarında kullanılabilir.

5. Vitamin ve mineral açısından zengin olduğundan takviye bir besindir.

6. Baş ağrılarını ve migreni azaltır.

Melisa çayı içerken dikkat edilmesi gerekeler

Tüm bitki çayları gibi melisa çayı da gün içerisinde fazla miktarda tüketilmemelidir. Üst üste 3 günden fazla içilmemelidir. Mutlaka kullanım arasına günlerle ifade edilen mesafeler konmalıdır.

Hamileler, süt veren anneler, küçük çocuklar içmemelidir. Yaşlı ve hasta insanlar ancak doktor tavsiyesi ile melisa çayı tüketebilir.

Tansiyonu düşürücü etkisi vardır ayrıca alerjik bünyelere uygun olmayabilir. Dikkat gerektiren iş yapanların iş saatlerinde bu çayı içmesi de tavsiye edilmez.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.