Netteki Blog

Köpeklerde D Vitamini Eksikliği

28.02.2023
359
Köpeklerde D Vitamini Eksikliği

Sağlık sorunlarının başında gelen ve en korkulanı olan kanser hastalığını tetikleyebilen D vitamini eksikliği köpeğin sağlığı için önemlidir. Yapılan araştırmalarda köpeklerin % 75’i yetersiz D vitamini alıyor.

İnsanlar D vitaminini güneşten aldıkları gibi köpekler ihtiyaçlarının sadece küçük bir kısmını güneşten alırlar. Bu nedenle güneşten alamadıkları D vitaminini yedikleri besinden almaları gerekiyor.

D vitamini 2 çeşittir. Birincisi D2 vitaminidir ve sebzelerden alınır.  İkincisi D3 vitaminidir ve yağlı et, karaciğer yiyerek alabilirler.

D3 vitamini bağırsakta emilir ve sonra vitamine dönüşür. Vitamin fosfor ve kalsiyumun emilmesinde görevlidir ve eksikliği geniş çapta vücudu etkiler.

Araştırmalara bakıldığında Düşük D vitaminin kanserle bağıntılı olduğu ortaya çıkarılmış. Kuru köpek mamaları kullananlarda köpeklerin kanında D vitaminin geniş çeşitlilik gösterdiği sonuçlarına da varılmıştır.

D Vitamini Köpek İçin Önemli Mi?

Köpeğin gelişimi için D vitamini, kalsiyum ve fosfor önemli vitamin ihtiyaçlarıdır. 45 günlük dönemden sonra yetişkinlik dönemine gelinceye kadar olan 1 yaş aralığında kemik gelişimi hastalığı olan raşitizmden korunmak için vitaminlerin alınması veya yiyecekler yoluyla karşılanması çok önemlidir.

Düşük seviyede alınan D vitamini orta yaşta ve yaşlı köpeklerde kanser ve çeşitli hastalıklara yol açabiliyor.

Araştırmacıların ve veterinerlerin önerdiği gibi köpeklerin daha fazla D vitamini alması gerektiği üzerinde duruluyor.

Köpeğin günlük D vitamini ihtiyacı kg ağırlık başına 20 İU gibi düşünülebilir. Bu miktar yaşam koşullarına göre değişiklik gösterebilir.

Köpeğin yetersiz D vitamini aldığını düşünenler somon balığı yedirerek eksikliği giderebilir. Somon balığı D vitamini bakımından oldukça zengin bir besindir

. Morina balığı ciğeri de D vitamini eksikliği için kullanılabilir. Tahılsız köpek maması kaliteli protein kaynağı içeren mamalardır ve beslenmesinde dikkate alınabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.