Netteki Blog

Köpekler Kaç Ayda Doğurur

28.02.2023
604
Köpekler Kaç Ayda Doğurur

Köpekler sık aralıklarla üreyebilen hayvan türlerinden biridir. Popülasyonlarının fazla olmasında bu durum doğrudan etki etmektedir.

Köpeklerde çiftleşme dönemleri cinsiyete göre farklılık gösterir. Erkek köpekler, çiftleşme isteğindeki dişi köpeklerin kokularını aldıklarında çiftleşme güdüleri tetiklenir.

Dişi köpekler ise 180 günde bir çiftleşme dönemindedirler. Bu da yaklaşık senede 2 sefere denk gelmektedir. Dişilerde regl dönemi 21 gün sürmektedir. Bu dönemin 8. ve 13. Günleri çiftleşmenin en ideal olduğu günlerdir.

Çiftleşme sonuç verirse, dişiler 63 günlük hamilelik sürecine girerler. Yaklaşık 2  aylık bir süreye karşılık gelir. Bu sürecin sonunda ise en az 2 en çok 8 şirin yavrular doğururlar.

Yavru sayısı çiftleşme sıklığı, çiftleşme zamanı, erkek eş sayısı gibi faktörlere göre değişiklik gösterir. Yavrular ilk doğduklarında seslere tepki veremezler çünkü sağır olarak dünyaya gelirler.

Gözleri de kapalı olacaktır. İşlevini tam anlamıyla gerçekleştiren tek duyu koku duyusudur çünkü burunları tamamen açıktır. Doğum sonrası 14. günde gözler açılmaya başlarken; 21. günde kulaklar sesi algılamaya başlar.

Yavruların gözleri açılana kadar ki 14 günlük süreçte anne köpekteki oksitosin hormonu seviyesi çok fazladır.

Bu nedenle yavrularına karşı aşırı korumacı tavır sergiler. Bu dönemde anne köpeği yavrularından ayırmaya çalışırsanız muhtemelen saldırgan tavırlar sergilemesine neden olursunuz.

Yavruların gözleri açıldığında annedeki oksitosin hormonu seviyesi de normalleşir. Anne köpek bu dönemden sonra yavruları ile çok fazla ilgilenmeyecektir. 6 hafta boyunca anne-yavru ilişkisi süt emmeye dayalı şekilde ilerleyecektir.

Köpek sahipleri hamilelik dönemlerinde köpeklerine her zamankinden daha fazla dikkat etmeliler. Hamilelik sürecinde ters gidebilecek ve köpeğinizin sağlığını etkileyebilecek şeyler olabilir.

Köpeğinizin hamile olduğunu irileşene kadar fark edemeyebilirsiniz. Hormonal değişiklikler insanlarda olduğu gibi köpeklerde de ruhsal değişimlere neden olmaktadır.

Köpeğiniz normalde olduğundan çok farklı davranışlar sergilemeye başladıysa hamilelik konusunda şüphelenmeye başlayabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.